keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Egynapos sebészeti osztály

Kórházunk Egynapos Sebészeti Osztálya a főépület földszintjén működik.

Az egynapos sebészet olyan ellátási mód, mely után a beteg egy munkanapon belül hazabocsátható, sem a műtét előtti éjszakát, sem a műtét utáni éjszakát nem a kórházban tölti.

A minimál invazív sebészet és az új aneszteziológiai technológiák eredményeként növekszik azon beavatkozások száma, amely lecsökkenti a kórházi tartózkodás szükséges idejét, kevesebb komplikációt és gyorsabb gyógyulást eredményez. A változás nyomán egyre több beteget szükségtelen aktív kórházi ágyon fektetni.

Mind a beteg, mind a hozzátartozó számára pszichésen megnyugtató, hogy az egynapos ellátás igénybevételével a műtétet követő 24 órán belül távozhatnak otthonukba. Ezáltal biztosítani tudják a betegnek a megszokott szociális környezetet, együtt tudják tölteni a lábadozási időszakot. Ez a körülmény is elősegíti a gyógyulást.

Olyan, kis megterheléssel járó beavatkozások tartoznak az egynapos sebészet körébe, mint pl. a visszér- és aranyér műtét, az alagút-szindróma kezelése, vagy egyes traumatológiai és urológiai operációk.

A beteget a kezelőorvos utalja az egynapos sebészetre. Az előzetes vizsgálatok ugyanúgy történnek, mint a hagyományos felvőbeteg-ellátás során.

A pácienssel felveszi a kapcsolatot az osztály eset-menedzsere is,  aki részt vesz a betegutak kialakításában és a páciens állapotának nyomon követésében is.

Fontos! Az egynapos sebészetre javasolt páciensnek nyilatkoznia kell arról, hogy

– otthoni lábadozásához lakás és higiénés körülményei megfelelőek,

– tartózkodási helyétől az egészségügyi intézmény személygépkocsival 30 perc alatt elérhető,

– tartózkodási helyén a telefonos elérhetőség biztosított

– műtét utáni éjszaka felügyelete és egészségügyi ellátáshoz jutási lehetősége biztosított.

 

Egynapos sebészetünk kialakítását pályázati támogatás tette lehetővé

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a kedvezményezettje annak az EFOP-os pályázatnak, mely az egynapos sebészeti részlegek országos hálózatát fejleszeti, közel 11,5 milliárd forintos ráfordítással. Ennek projektnek az egyik szereplője, s így a hálózat része a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház.

Egynapos sebészeti egységünk megvalósítását építési beruházással és eszközfejlesztéssel is támogatta a projekt. A beruházás értéke  közel 497 millió Ft-ot tett ki.

http://zegtv.hu/hirado-22197/?video=DgvFYceEgrY

https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2022/06/egynapos-sebeszet-zalaegerszegen-video

Mb. osztályvezető főorvos: Dr. Csordás József

Esetmenedzser: Tulit Pálma