keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

OSZTÁLYUNK PROFILJAI

Osztályunk profiljai

Osztályunk a fül-orr-gégészeti betegségek széles körű kezelését, gyógyítását végzi, legyen szó konzervatív gyógyszeres, vagy műtéti beavatkozást igénylő kórképről. Az első orvos-beteg találkozás alkalmával széles körű tájékoztatást adunk azon kezelési lehetőségekről, melyek osztályunk profilját képezik.

 

Fül-, és hallásproblémák

Gyermek és felnőtt korban kialakuló fülbetegségek diagnosztikája és terápiája. Legyen szó akut megbetegedésről, vagy krónikus állapot kezeléséről. Dobhártyát középfület érintő problémák sebészi kezelése (perforáció zárása, cholesteatoma sebészet, belső hallócsont- stapes – cseréje).

A fizikális vizsgálat után lehetőség van számos audiológiai vizsgálat végzésére: eszközös hallásküszöb meghatározás (Interacoustics AD 629®), középfül nyomásviszonyainak vizsgálata, (Interacoustics Titan®), és objektív hallásvizsgálat (Interacoustics Eclipse®: EP, OAE és ASSR klinikai modullal).

A leletek összegzése után a megfelelő hallásrehabilitációs metódus kiválasztása megtörténik szakmai konzultáció kíséretében. Amennyiben műtéti beavatkozás válik szükségessé, a beteg előjegyzésbe vétele történik. Ha műtéti úton nem javítható az adott állapot, vagy hallóstátus, akkor hallókészülékkel (HJK – hallásjavító készülék) történő ellátás egy ülésben elvégezhető. Audiológiai állomásunkon a hagyományos légvezetéses hallásjavító készülékek széles skálája megtalálható.

 

Fej-nyaksebészeti onkológiai ellátás

A fej-nyaki területen jelentkező jó és rosszindulatú elváltozások sebészi kezelését végezzük. A fizikális vizsgálat után képalkotó (CT, és sz.e. MRI) vizsgálatok készülnek. A malignitás (rosszindulatú, rákos) kizárása, a betegség pontos kiterjedésének megítélése céljából altatásban direkt gége és garatvizsgálatot végzünk osztályunkon. A szövettani, képalkotó és az altatásos vizsgálatok eredményeinek összegzése után dönthető el, hogy milyen lehetőségek adódik a betegség kezelésére. Szervmegtartó műtét (részleges garat és gége reszekciók), teljes gégeeltávolítás, és/vagy nyakon lévő áttétes nyirokcsomók kivételével járó műtét végezhető. Osztályunkon a műtéteket végezhetjük CO2 Laser segítségével (endolaryngealis – TOLS), vagy hagyományos nyitott technikájú műtétként.

Minden fül-orr-gégészeti onkológiai megbetegedésben szenvedő beteg bekerül az osztályunk onkológiai gondozási programjába: ez a megfelelő segédeszközökkel történő ellátás, rendszeres, meghatározott időközönkénti ambuláns felülvizsgálat, szükség esetén táplálás biztosítás és fájdalomcsillapító terápia beállítását jelenti.

Osztályunkon lehetőség van a teljes gégeeltávolításon átesett betegek beszédrehabilitációjára hangprotézis beültetésével. Ilyen esetben is kapcsolódó segédeszközökkel történő ellátás is megvalósul.

 

Gyermek fül-orr-gégészeti kórképek

Az orrgarat és torokmandulák, valamint a hozzá szorosan köthető fül és hallásproblémák kivizsgálása és esetleges műtéti megoldása is az osztály profilját képezi. Amennyiben a középfül ürege tartósan savóval telített, úgy szellőző tubus behelyezése válhat szükségessé. Osztályunkon elérhető és kivitelezhető a ventillációs tubusok behelyezése az adott betegséghez leginkább megfelelő típus kiválasztásával (beteg életkora, bent lét hossza, tubusok anyaga a főbb választási szempontok).

Audiológiai szakrendelésen elvégezzük a 0–18 éves korú gyermekek teljes körű, életkorhoz kötött hallásszűrését és a kiszűrt gyermekeket gondozásba vesszük, rehabilitációjukat megkezdjük.

Amennyiben a hallás javítására hagyományos légvezetéses hallásjavító készülék már nem alkalmas, úgy implantálható hallásjavító készülék beültetését szükséges mérlegelni. A műtéthez szükséges kivizsgálást és az előkészítő vizsgálatokat elvégezzük, és az eredményeket továbbítjuk az implantációs bizottsághoz.

 

Orr és melléküregeket érintő kórképek

 Az orrlégzést akadályozó kórképek felderítése ambulanciánkon történik. Orrsövény, orrpolipozitás műtéti megoldására is nyílik lehetőség. A krónikus orrmelléküreg gyulladás (CRS sNP) polipos formája egyes eseteiben osztályunkon lehetőség nyílik egyedi elbírálású, és engedélyezésű gyógyszeres kezelés (biológiai terápia) megkezdésére.

 

A fenti betegségcsoportokon kívül a fül-orr-gégészeti akut, műtétet igénylő állapotait osztályos keretek között vizsgáljuk és kezeljük.