keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Bemutatkozás

Zalaegerszegen 1968-ig dr. Tunyogi Cs. Miklós vezetésével túlnyomórészt pszhichiátriai betegellátás zajlott. Az osztály fogadott ugyan neurológiai betegeket is, de ténylegesen neurológiai osztályról nem lehetett beszélni.
1968-ban dr. Szántó József és dr. Szombathelyi Győző osztályvezető főorvosi kinevezésével -átfedéssel ugyan -, de megkezdődött a neurológia és pszichiátria szétválása. 1974-ben az új neurológiai pavilon átadásával ez teljessé vált. A két szakma szervezeti elkülönülése a Zala Megyei Kórházban példamutatóan előrelátó volt, hasonló strukturális átalakulásra az országban évekkel később került sor.
1968-tól 1997-ig, haláláig dr. Szántó József vezette az osztályt. Csaknem 30 éves munkássága során nagy erőfeszítéseket tett, hogy a Neurológiai Osztály szervezettsége, a szakemberek képzettsége, morális hozzáállása, technikai feltételrendszere révén mindenkor képes legyen az ideggyógyászati betegek teljes körű, magas szintű ellátására. 2007. novemberében költöztünk be a pózvai telephelyről a „belső kórházba”.
1998-tól dr. Nikl János vezette az osztályt, aki nyugállományba vonulásáig továbbfejlesztette elődei munkáját. 2018. április 1-től dr. Németh László a neurológia osztályvezető főorvosa.

1. kép. Az új neurológiai pavilon

A Neurológiai Osztály kezdettől fogva kiemelten foglalkozott a népbetegségnek számító agyérbetegségekkel, ellátási területéről minden stroke-s beteget felvesz (éves szinten kb. 2400-2500 fekvőbeteg). Az osztály 66 ággyal működik, ebből 56 aktív, 10 rehabilitációs ágy. Az 56 aktív ágyból 36 stroke, 20 neurológiai jellegű. 8 ággyal korszerűen felszerelt neurointenzív részlegünkön a súlyos állapotú betegek ellátása történik, jól képzett szakember gárda segítségével.

2. kép. Szubintenzív részlet

Az új, korszerű infrastruktúrával rendelkező pavilonba történő beköltözés  lehetőséget teremtett  a minden igényt kielégítő betegellátásra. A jó felszereltség  mellett nem elhanyagolható a diagnosztika közelsége sem. Megoldott az azonnali sürgős CT, MR vizsgálat. A gyógytornász, gyógymasszőr szakember gárda segítségével a betegek már  bentfekvésük alatt is részesülhetnek rehabilitációs kezelésben.
A neurológiai betegek általános ambulancián történő ellátása mellett folytattuk a speciális szakambulanciákon történő ellátást is. Ennek keretében működik a fejfájás szakambulancia, mozgásbetegségek szakambulancia (Parkinson, egyéb extrapyramidalis betegek szakellátása, gondozása), stroke- , és neurosonologia  szakambulancia, EEG, epilepszia szakambulancia, neuroimmunológiai szakambulancián  történik a sclerosis multiplex, myasthenia gravis, egyéb izom-, és periferias idegbetegségek gyógyítása).


3. kép. Elektrofiziológiai laboratórium
A osztály 2023-ra új ultrahang készülékkel gyarapodott. Az új eszköz olyan részletességgel mutatja meg az érfalakat, amiből többletinformációk nyerhetők a műtéti kivizsgálásokhoz és a gyógyszeres kezelésekhez. Lehetővé teszi a perifériás idegek és az izmok vizsgálatát. Ezenfelül jól láthatóvá teszi az agyi ereket, amiből következtetni lehet az agyi keringés állapotára. Ettől függően lehet dönteni egy nyakiér-szűkület esetén műtétről vagy tágításról, ami nagyon fontos a betegbiztonság szempontjából.

Az új ultrahang készülék beszerzésében a kórház segítségére volt az Ispita Alapítvány, a Richter Nyrt. és Zalaegerszeg városa

A járóbeteg  rendeléseken évente mintegy  30.000-en fordulnak meg.
Az idegsebészeti ellátást a PTE Idegsebészeti Klinikája,és  a Szombathelyi Markusovszky Kórház Idegsebészeti Osztályr látja el.
A neurológiai betegek jelentős része fekvő, magatehetetlen ember. E súlyos beteganyag ellátása nemegyszer rendkívüli fizikai, lelki erőfeszítéseket igényel a személyzettől. Emellett a munkatársak többletet is nyújtanak azzal,  hogy bekapcsolódnak a hazai és nemzetközi tudományos életbe. Az idők során szakkönyvek, főiskolai jegyzetek, közlemények, pályázatok, tudományos előadások jelentek meg az osztályról.

Szakambulanciánk várótermében  nagy népszerűségnek örvend az egészségügyi dolgozók művészeti alkotásait bemutató Neurogaléria.

4. kép Neurogaléria

Osztályunkon jelenleg 7 orvos, 26 ápoló, 2  elektrofiziológiai szakasszisztens, 1  szakasszisztens, 5 orvosírnok, 2 beteghordozó dolgozik
1 gyógymasszőr, 4 gyógytornász, 1 ergoterapeuta, 1 fiziotherápiás asszisztens a Központi  Fiziotherapiás Osztály személyi állományához tartozik, de változatlan feladattal végzi a neurorehabilitációs tevékenységet.

Az  orvosok, szakdolgozók részt vállalnak a főiskolai oktatásban, a háziorvosok továbbképzésében. Az orvosok számos szakmai társaság vezetőségének  tagjai.

Az osztály fő profilja: stroke, epilepszia , neuroimmunológiai betegségek ellátása. Hangsúlyozandó, hogy a teljes neurológiai profil ellátását képes megfelelő technikai, személyi feltételek mellett végezni.
Az éves fekvőbeteg forgalom hosszú ideje kb 2300 beteg/ év
A járóbeteg forgalom kb 25-27.000 fő/év
Az osztály ellátási területe : Zala vármegye kb 2/3-a illetve Vas vármegye déli része, ez mintegy 220.000 lakost jelent.
A neurológiai részleg III. progresszivitási szintre van besorolva, így számos neurológiai kórképet Zala vármegyén kívül regionális megoszlásban lát el. (Vas vármegye, Veszprém vármegye)