keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Posztoperatív és Szeptikus Sebészeti Rehabilitációs Osztály

Bemutatkozás

Szeptikus Sebészeti Osztály a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház ellátási területéhez tartozó krónikus sebészeti ellátását és szükség szerinti elkülönítését biztosító osztály, önálló szervezeti egység.
Elsődleges feladat a sebészeti jellegű osztályokon (Általános és Érsebészet, Ortopédia, Urológia, Traumatológia, Szívsebészeti osztályok) fekvő, rendszeres kötéscserét, rehabilitációt igénylő betegek átvétele, ellátása.

Történet

A sebészeti műtétek jól ismert szövődményei a különféle kórokozók által okozott sebfertőzések. Ma már a kórokozók számos fajtája ismeretes, amik egy részét vagy a beteg hozza magával, vagy a kórházi ellátás során szerez. A hatékony betegellátás érdekében intézetünkben is szükségessé vált olyan részleg létrehozása, ahol ezen beteg elkülönítésre kerülnek. E szakmai szempontok jegyében  1995. novemberében került kialakításra a Szeptikus részleg. Kezdetben  az anyaosztályok részeként, de önálló ápolási egységként kezdte meg a működését Dr. Varsányi Zoltán főorvos, illetve Vizsy Imréné főnővér irányításával. Az osztály kihasználtsága, a hatékony betegellátás és az egészségügyi rendszer változásai révén az országban elsők között a Szeptikus részleg önálló osztállyá alakult. 1999.03.01-től már önálló Szeptikus Sebészeti Rehabilitációs Osztályként működik. A multirezisztens kórokozók megjelenése -a megfelelő betegellátás érdekében, – szükségessé tette az osztály átalakítását. Ennek következtében  külön zsiliprendszerrel elkülönített két 2 ágyas kórteremben van lehetőség a betegek izolálására.
Későbbiekben az osztály Dr. Zalatnai Róbert majd 2008-tól napjainkig dr. Tulipán László főorvos irányítása alatt működött, működik. 2011- ben Vizsy Imréné főnővér nyugdíjba vonulását követően Mihályi Krisztina látja el a vezető ápolói feladatokat.
A gyógyító tevékenység továbbra is 19 ágyon történik, 1  osztályvezető főorvos és a sebészeti osztályok megbízott orvosai, 1 vezető ápoló, 1 kötöző nővér, 1 segédápoló-orvosírnok, 1 segédápoló- betegkísérő és 9 ápoló segítségével.

Az osztály bemutatása

19 ágyon történik a gyógyítás, 10 ágyon traumatológiai és ortopédiai, 9 ágyon sebészeti és urológiai szeptikus betegek ellátása történik.
Osztályunk kialakítása manzárd jellegű.
Az osztályon négy 4 ágyas kórterem és az osztály hátsó részén zsiliprendszerrel elzárt kettő két ágyas kórterem található. Minden kórterem külön vizesblokkal rendelkezik és minden ágyhoz külön telefon van.
A folyosó közepén van a társalgónk, ahol lehetőség van a betegeknek a TV nézésére, beszélgetésre és az itt található hűtőszekrényben tárolhatják élelmiszereiket (kórtere/ágyszám, névvel ellátva).
Az osztályunk részét képezik a kiszolgáló helyiségek ( nővérszoba, gyógyszerelő, tálaló, iroda, ágytálmosó, öltözők stb.). A két kötöző helyiség az osztályon kívüli folyosón található.

Szakrendelés

Az osztálynak szakrendelése nincs.
Az intézeti multirezisztens kórokozóval fertőzött betegek ellátása az osztály ezen célra kijelölt kötöző helyiségében történik.

Tájékoztató

A Szeptikus Sebészeti Osztályon történik azon betegek ellátása, akiknél sebfertőzés alakult ki. Sebfertőzések során gyakran találkozunk multirezisztens kórokozók jelenlétével. A mielőbbi gyógyulás elősegítése és a fertőzések átvitelének megakadályozásában fontos szerepünk van nekünk egészségügyi dolgozóknak, de sikert csak úgy tudunk elérni ha betegeink és hozzátartozóik is együttműködnek velünk. A következőkben kérjük az együttműködésüket:

  • szíveskedjenek a látogatási időt betartani!
  • mielőtt kórterembe mennének szíveskedjenek az ápoló személyzettől érdeklődni, hogy védőfelszerelés használata szükséges-e?
  • védőfelszerelés használatakor kérjük Önöket, hogy tartsák be az ápolók utasításait
  • csak a legszükségesebb dolgokat vigyék be a kórterembe
  • élővirágot a kórterembe elhelyezni tilos!
  • osztályra érkezéskor és távozáskor mossanak kezet, használják a kihelyezett kézfertőtlenítő adagolókat !