keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Posztoperatív és Szeptikus Sebészeti Rehabilitációs Osztály

„Ha valaki nagyon akar valamit, és abba teszi az enegriát, annak be kell jönnie” Laár András

„Az akarat a siker záloga.” Jász Géza

Bemutatkozás

A Posztoperatív és Szeptikus Sebészeti Rehabilitációs Osztály regionális illetve a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház ellátási területéhez tartozó páciensek sebészeti és szeptikus sebészeti rehabilitációját látja el önálló szervezeti egységként. Krónikus sebek speciális fertőzöttsége esetén, igény szerint elkülönítési lehetőséggel.

Elsődlegesen feladata a sebészeti jellegű osztályokról (Általános és Érsebészeti, Ortopédiai és Traumatológiai Osztály) illetve szakrendelésről előjegyzett fekvő betegek rendszeres kötéscseréje, komplex rehabilitációja mozgásterápiával és fizioterápiával kombinálva.

15 ágyon történik a gyógyítás a D-épület III. emeletén.

Az osztályon 3 ágyas kórtermek vannak, kórtermenként külön mozgáskorlátozott fürdővel, tv-vel, saját beteg hűtőszekrénnyel (itt tárolhatják az adott szobában ellátott betegek az élelmiszereket névvel-ágyszámmal ellátva).

Az osztályunk részét képezik a további helyiségek (orvosi szoba, felvételi ambulancia, nővérszoba, gyógyszerelő, tornaterem, tároló)

Az osztály története

Osztályunk több, mint 25 éves fennállása során fő profil ellátás mellett több alkalommal átalakult.

A sebészeti műtétek jól ismert szövődményei a különféle kórokozók által okozott sebfertőzések. Ma már a kórokozók számos fajtája ismeretes, amik egy részét vagy a beteg hozza magával, vagy a kórházi ellátás során szerez. A hatékony betegellátás érdekében intézetünkben is szükségessé vált olyan részleg létrehozása, ahol ezen beteg elkülönítésre kerülnek. E szakmai szempontok jegyében került megalapításra 1995. novemberében a Szeptikus részleg.

Kezdetben az anyaosztályok részeként, de önálló ápolási egységként kezdte meg a működését Dr. Varsányi Zoltán főorvos, illetve Vizsy Imréné főnővér irányításával. Az osztály kihasználtsága, a hatékony betegellátás és az egészségügyi rendszer változásai révén az országban elsők között a Szeptikus részleg önálló osztállyá alakult. 1999.03.01-től már önálló Szeptikus Sebészeti Osztályként működött. A multirezisztens kórokozók megjelenése -a megfelelő betegellátás érdekében, – szükségessé tette az osztály átalakítását. Ennek következtében külön zsiliprendszerrel elkülönített két 2 ágyas kórtermekben volt lehetőség a betegek izolálására. Az osztály eleinte Dr. Zalatnai Róbert majd 2008-tól dr. Tulipán László főorvos irányítása alatt működött. 2011- ben Vizsy Imréné főnővér nyugdíjba vonulását követően Mihályi Krisztina látta el a vezető ápolói feladatokat.

A rehabilitáció fontosságának előtérbe kerülését követően,  osztályunk részleges profil váltáson esett át. 2016 óta osztályunk az országos szinten működő, 4 Szeptikus Sebészeti és Rehabilitációs Osztályok közül az egyik.

Profilváltást követően eleinte főként rehabilitációs tevékenységet kerültek előtérbe Dr. Szilassy Tekla főorvosnő osztályvezetése alatt.

2020-ban ismételt osztályvezető váltás történt. 2020. április 2 -a óta Dr. Nedvig Klára PhD. vette át az osztály vezetését. Ezt követően osztály fő ellátási területe a rehabilitáció mellett a krónikus sebkezelés, szükség esetén a multirezisztens kórokozókkal fertőzött betegek ellátása lett. 2022.04.15-e óta osztály komplexebb betegellátását segíti Dr. Fehér Andrea főorvosnő.

Munkatársaink:

Osztályvezető főorvos: Dr. Nedvig Klára PhD. (sebészet, mozgásszervi rehabilitáció)

Osztályos főorvos:        Dr. Fehér Andrea (belgyógyászat, angiológia)

Vezető ápoló:                 Anfer Kristóf, Mihályi Krisztina (GYES alatti tartós távolléten)

Szakdolgozók:

 • Szakápoló:
  teljes állásban: Bálizs Magdolna, Horváth Ida, Némethné Kator Emőke, Tancsics László, Tóth Mónika, Márfiné Pálfi Edit
  félállásban: Antalné Tóth Zsuzsanna, Tornyos Andrea
 • Gyógytornász: Fentős-Molnár Renáta

További dolgozók:

 • segédápoló/betegkísérő: Lukács Péter
 • orvosírnok: Tamás Nikolett

Az osztály elérhetősége:

 • telefonszám: 92/507-500 kórházi központi szám: *1781 és *1786 melléken
 • e-mail: szrehab@zmkorhaz.hu

Szakrendelés

Az osztály szakrendelése: Rehabilitációs Medicina Szakrendelés

Az intézeti multirezisztens kórokozóval fertőzött betegek ellátása az osztály ezen célra kijelölt kötöző helyiségében történik.

Tájékoztató

A Posztoperatív és Szeptikus Sebészeti Rehabilitációs Osztályon esetenként olyan betegek ellátása is történik, akiknél sebfertőzés alakult ki. Sebfertőzések során gyakran találkozunk multirezisztens kórokozók jelenlétével. A mielőbbi gyógyulás elősegítése és a fertőzések átvitelének megakadályozásában fontos szerepünk van nekünk egészségügyi dolgozóknak, de sikert csak úgy tudunk elérni, ha betegeink és hozzátartozóik is együttműködnek velünk. A következőkben kérjük az együttműködésüket:

 • szíveskedjenek a látogatási időt betartani!
 • mielőtt kórterembe mennének szíveskedjenek az ápoló személyzettől érdeklődni, hogy védőfelszerelés használata szükséges-e?
 • védőfelszerelés használatakor kérjük Önöket, hogy tartsák be az ápolók utasításait, ilyen esetben csak a legszükségesebb dolgokat vigyék be a kórterembe
 • élővirágot a kórterembe elhelyezni tilos!
 • osztályra érkezéskor és távozáskor mossanak kezet, használják a kihelyezett kézfertőtlenítő adagolókat!