keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Sürgősségi Osztály

Bemutatkozás

A Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházban 2012. január 2-án kezdte meg működését.

Az osztály ellátási területe: Zala vármegye, valamint Vas és Veszprém vármegye bizonyos részei (Őrség nyugati területétől Vasváron át a Balaton-felvidék középső vonaláig).

Az SBO a „kórház kapuja”, melyen keresztül juthatnak be a kórházba „az utcáról” hozzánk forduló betegek, a háziorvosok által beutalt, vagy a mentők által beszállított betegek, kivéve a szülészeti és gyermekgyógyászati (18 év alatti) betegek.

Az SBO 24 órában folyamatosan működik 2×12 órás műszakokban, nappal 4 orvos és 14 szakdolgozó, éjszaka 2 orvos és 5-6 szakdolgozó látja el a betegeket (napi 100-120 beteg).

Az osztály szervezeti felépítése: ambulancia 3 db 1 ágyas vizsgálóval és fekvőbeteg részleg 12 db ággyal, melyből 4 ágy intenzív felszereltségű.

Az osztály feladata a „sürgős szükség” körébe tartozó állapotok (életet veszélyeztető betegségek, sérülések, mérgezések, szervi károsodás veszélyével járó állapotok, erős fájdalmakkal járó állapotok) ellátása a lehető leggyorsabb, leghatékonyabb módon, a legmodernebb elvek és egységes protokollok alapján.

Az SBO sebészeti, traumatológiai, belgyógyászati, kardiológiai, neurológiai jellegű betegcsoportokat is fogad, akut terápiás ellátást tud biztosítani (sokktalanító, gipszelő, kiemelt kezelő) a betegek számára, teljes diagnosztikus háttérrel rendelkezik (kémiai labor, ultrahang, RTG, CT, MR, angiográfia) a Radiológiai Osztály jóvoltából, valamint folyamatosan igénybe veheti a kórházi konziliáriusi rendszert.

Az SBO működésével a kórházon belüli betegutak lerövidülnek, az aktív fekvőbeteg-osztályokon folyó munka zökkenőmentesebbé válik.

Az SBO-ról a kórház megfelelő profilú osztályaira a páciensek már stabilizált, diagnosztizált állapotban, konzíliumokat követően, megkezdett kezelés mellett kerülnek felvételre.

A folyamat pontos dokumentálását orvosírnokok végzik.

A betegeket különböző vizsgálatokra, konzíliumokra a betegkísérők szállítják. Pontos és gyors munkájuk fontos része a csapatmunkának.