keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Sürgősségi Osztály

A Sürgősségi Osztályon kezelt betegek állapotáról a 92/507-500-as telefonszám 1923-as mellékén kérhetnek felvilágosítást a hozzátartozók.

Bemutatkozás

A Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) a Zala Megyei Oktató Kórház legfiatalabb osztálya 2012. január 2-án kezdte meg működését.

Az SBO az egész „kórház kapuja”, vagyis „az utcáról” hozzánk forduló betegek, a háziorvosok által beutalt betegek, a mentők által beszállított betegek mind az SBO-n keresztül juthatnak be a kórházba. Beutalás nélkül is igénybe vehető, folyamatosan működik a nap 24 órájában.

Az osztály alapvető feladata a sürgős szükség körébe tartozó állapotok (életet veszélyeztető betegségek, sérülések, mérgezések, szervi károsodás veszélyével járó állapotok, erős fájdalmakkal járó állapotok, veszélyeztető állapotok) ellátása a lehető leggyorsabb, leghatékonyabb és legmodernebb elvek, egységes protokollok alapján.

NEM tartozik az osztály profiljába a gyermekek (18 éves kor alatti betegek), valamint a szülészet- nőgyógyászati problémák ellátása.

Az osztály ellátási területe a Területi Ellátási Kötelezettség alapján kiterjed Zala megyén túl Vas és Veszprém megye bizonyos részeire is (az Őrség nyugati területétől Vasváron át a Balaton-felvidék középső vonaláig).

Az SBO sebészeti-traumatológiai és belgyógyászati-kardiológiai-neurológiai jellegű betegcsoportokat is fogadó teljes diagnosztikus (CT, kémiai labor, röntgen, ultrahang) hátteret, illetve akut terápiás ellátást is biztosítani tudó (shocktalanító, gipszelő, kiemelt kezelő) önálló szervezeti egység, mely folyamatosan igénybe veheti a kórházi konziliáriusi rendszert.  Munkáját 12 órás műszakbeosztással látja el, egy-egy műszakban nappal 4-5 orvos, 14-16 szakdolgozó dolgozik, éjszaka 3 orvos és 5-6 szakdolgozó látja el a betegeket (naponta átlagosan 100-120 beteget!).

Tapasztalataink szerint az osztály elnevezése a betegek körében téves elképzelésre ad okot. A legtöbben azt hiszik, hogy a beérkezést követően azonnal definitív ellátást kapnak. A rendelkezésekre álló erőforrások alapján ez természetesen lehetetlen, de nem is szükséges. Fontos kihangsúlyozni, hogy a betegek ellátásának sorrendjét és a várakozás idejét nem az érkezési sorrend, hanem a beteg állapota (vagyis az ellátás sürgőssége) határozza meg. A sürgősségi betegellátás csak sürgős esetben jelent azonnali ellátást. A nem sürgős esetek kivizsgálása akár 4-6 órát is igénybe vehet, mielőtt el tudjuk dönteni hogy mi legyen a beteg további sorsa.

Az ellátás folyamata

A beteg beérkezésekor (amennyiben erre van idő) először a személyes adatok felvétele és egyeztetése, a biztosítási jogviszony tisztázása történik. A beteget az ún. koordinátor felveszi a kórházi számítógépes rendszerbe.

Ezt követi a beteg állapotának gyors felmérése, amit tapasztalt, a sürgősségi ill. mentőellátásban jártas szakdolgozó, az ún. triage-nővér végez el (a triage francia eredetű szó, szortírozást, osztályozást jelent.) Néhány célzott kérdés, néhány alapvető mérés (vérnyomás, pulzus, légzésszám, oxigén-szint, testhőmérséklet) alapján a beteget az alábbi 5 sürgősségi kategória (triage szint) valamelyikébe sorolja be:

Triage szint Első orvosi vizsgálat időpontja
1 Kritikus ( közvetlen életveszély) AZONNAL
2 Életveszélyes ( közvetett életveszély) < 15 perc
3 Sürgős < 30 perc
4 Sürgető < 60 perc
5 Nem sürgős < 240 perc

A triage-szint határozza meg, hogy a beteget mennyi időn belül kell orvosnak megvizsgálnia. A fentiek alapján ez az idő akár több óra is lehet.
Az 1-es és 2-es szintbe tartozó betegeket az ún. shocktalanítóban látjuk el, a többieket a vizsgálók előtti folyosón helyezzük el, ahol már folyamatos nővéri megfigyelést biztosítunk.
A hozzátartozók külön váróban várakozhatnak.

Mindezek alapján természetes, hogy amennyiben sürgős ellátást igénylő beteg érkezik, az addig várakozók a várakozási listán automatikusan hátrébb kerülnek, és ez az eset a várakozás során akár többször is előfordulhat. Ezért betegeink türelmét és megértését kérjük.

A triage után következik az első orvosi vizsgálat.

Amennyiben az orvos a beteg kikérdezése és a fizikális vizsgálat alapján további vizsgálatokat lát szükségesnek, azokat is elvégezteti, ez természetesen szintén időbe telik, vagyis további várakozási időt jelent:
laborvizsgálat esetén 1-2 óra
képalkotó vizsgálat (röntgen, CT, Ultrahang) esetén 1-2 óra
konzílium esetén 1-2 óra

A beteg gyakran több órás megfigyelést igényel a szakma szabályai szerint (pl. allergiás reakció, szívroham gyanúja, elektromos áramütés stb.), a döntés a további sorsáról csak ezután hozható meg.

Az eredmények összegzése alapján az orvos dönt a beteg további sorsáról:

  1. kórházi osztályos felvétel
  2. továbbküldés szakrendelésre vagy vizsgálatokra
  3. hazabocsájtás és előjegyzés további vizsgálatokra (pl. terheléses EKG)

Az SBO működésével a kórházon belüli betegutak lerövidülnek, az aktív fekvőbeteg-osztályokon folyó munka zökkenőmentesebbé válik, a Sürgősségi Osztályról az akut kórházi felvételre kerülő páciensek már stabilizált állapotban, megkezdett kezeléssel, a megfelelő  profilú osztályokra kerülnek.

A folyamat pontos dokumentálását orvosírnokok végzik, a betegeket különböző vizsgálatokra, konzíliumokra a betegkísérők szállítják. Pontos és gyors munkájuk fontos része a csapatmunkának.

Az osztály szervezeti felépítésében két részt különítünk el:
1. az ambulanciákat illetve
2. a fekvőbeteg részleget, ahol 12 ágy áll rendelkezésre, ezen belül 3 ágyas intenzív felszereltségű kórterem is működik.

A 12 ágyas fekvőbeteg részlegünkön lehetőség nyílik 6 órán túli megfigyelésre-kezelésre is, de a betegek sorsáról 24 órán belül mindenképp dönteni kell: kórházi felvétel, más intézetbe szállítás szükséges-e, vagy  további  ambuláns kivizsgálás elégséges-e, netán a beteg az SBO-ról hazabocsájtható.

Egyéb fontos tudnivalók:

  • Hetek vagy hónapok óta fennálló krónikus panaszok esetén kérjük, háziorvosukat vagy a háziorvosi ügyeleti szolgálatot keressék fel
  • Hangsúlyozni kell, hogy az SBO nem szakrendelés, és főleg nem a szakrendelések kiterjesztése a hagyományos munkaidőn túlra!
  • Az SBO indokolatlan igénybe vétele azoktól veszi el az időt, akiknek tényleg sürgős ellátásra van szükségük!
  • Mivel az SBO-n csak átmenetileg és bizonytalan ideig tartózkodnak a betegek, nincs étkeztetés.
  • Az SBO-n csak a leggyakrabban használt gyógyszerek állnak rendelkezésre, ezért arra kérjük betegeinket ill. hozzátartozóikat, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereket hozzák magukkal.
  • A hozzátartozókat kérjük, hogy amennyiben a beteg hazabocsájtható, segítsenek a hazaszállításban (akár rokonok, ismerősök segítségével), hogy a betegek minél előbb hazajuthassanak. A mentők hazaszállítást nem végeznek, a betegszállítókra gyakran órákat várni kell, és amíg az elbocsájtott beteget nem szállítják haza, olyan beteg elől foglalja az ágyat, akinek már szüksége lenne rá.

Osztályvezető főorvos:  Dr. Gecsei Győző

Vezető ápoló: Zsidó Csilla