keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Szülészet-Nőgyógyászat

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház szülészetének múltja és jelene

Semmelweis kora az 1800-as évek az otthonszülés időszaka volt. Európa nagyvárosaiban fellelhető szülészeti osztályoktól a gyermekágyi láz réme, a magas anyai halálozás ijesztette el a szülni készülőket. Ebben az időben Zala megyére is az otthonszülés volt a jellemző, hiszen szülőnőket fogadó kórháza nem volt. Az első intézmény, ahol  szülészeti eseményeket is elláttak, az 1886-ban alapított „Ispota” volt, mely  43  ággyal látott el betegeket. Szülészeti részleg itt sem volt, szülést nem vezettek,  inkább a szüléssel kapcsolatos szövődményeket látták el a kor színvonalán. A bábák  segítette otthonszülés volt a jellemző a múlt század első felére is.  A szülészeti ágyak száma kevés volt, kevés volt az orvos, a kórháztechnika korszerűtlen, de  a szülészet a maga lehetőségeit tekintve a csúcson járt, szinte művészet volt. Igaz végeztek már császármetszést is, de csak végső esetben.

A zalaegerszegi szülészet fejlődésében 1954 volt a mérföldkő, mikor elkészült a Megyei Kórház 60 ággyal működő új szülészete. Az osztály működésének megszervezője  Dr. Kovács László főorvos volt, aki 1971-ben ment nyugdíjba.  Szakmai tudásáról, emberségéről tanítványai és betegei évtizedek múlva is elismeréssel beszéltek. A 70-es években az akkor még újdonságnak számító terhesség alatti genetikai szűrés kezdeti lépéseit az országban elsők között itt is alkalmazták, melyet a 80-as évek elején a már invazív beavatkozás, a méhlepényből történt szövetmintavétel követett, meghonosítva a hazánkban még alig alkalmazott eljárást. Ebben az időszakban terjedt ki a nőgyógyászati daganatok kezelése a kor nemzetközi trendjeit figyelembe véve. A 1990-es évek végén a szülészeti osztály már 140 ággyal  működött, kiszolgálva a magas /jelenleginek csaknem a kétszerese/ szülésszámot, és ellátta egész Zala megye  szövődményes terheseit.

Az orvostudomány fejlődése, a szülésszám jelentős visszaesése, az egészségügy átszervezése az elmúlt 20 évben, jelentős ágyszám csökkenést vont maga után. Jelenleg az osztály 58 ággyal működik. 3 szakrendelő és egy ambulancia fogadja a terheseket és a nőbetegeket.  A fekvő- és járóbeteg ellátást 10 szakorvos, 19 szülésznő, 5 diplomás ápoló, 5 nővér, 6 asszisztensnő, 5 műtősnő, 4 műtőssegéd, 1 gyógytornász, 1 laborasszisztens és 4 orvosírnok munkája biztosítja. A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztálya személyi és tárgyi feltételei lehetővé teszik Zala vármegye betegeinek teljes körű szülészeti és nőgyógyászati ellátását. Speciális szakterületeken (genetikai tanácsadás, terhességi UH vizsgálatok, az IVF előtt alkalmazandó inseminatio, illetve az utóbbi időben általánossá vált daganatsebészet, minimál invazív endoszkópos beavatkozások, inkontinencia műtét) a területen kívüli betegek ill. terhesek vizsgálatát és ellátását is biztosítani tudja, illetve néhány szintén speciális felszerelést ill. szaktudást igénylő esetet pl. IVF a megfelelő társintézménybe irányít.

A zalaegerszegi kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosai:

Dr. Kovács László    (1941-1971)

Dr. Kovács Sándor  (1971-1973)

Dr. Piukovits István  (1973-1979)

Dr. Koncwald László  (1979-1985)

Dr. Nagy Péter  (1985-2003)

Dr. Hetényi Ferenc  (2003-2008)

Dr. Kovács Lajos  (2008-2010)

Dr. Vajda György PhD (2010-2021)

Dr. Németh Gábor  (2021-2022)

Dr. Nyilas Pál  (2022-2023)

Dr. Kádasi László (2023-)

Az osztály a kórház Szülészeti-nőgyógyászati osztályaként kiemelt tercier szintű központként, regionális feladatok ellátása mellett jelenleg 58 aktív ággyal működik.
Az első emeleten került kialakításra a 15 ágyas nőgyógyászati osztály és a nőgyógyászati műtőblokk.
Második emeleten található a terhespathológiai osztály 25 ággyal és a szülőszobai blokk, benne a császármetszéses műtővel.
Harmadik emeleten a gyermekágyas osztályt 18 ággyal és az újszülöttes osztályt találjuk, mely 24 órás úgynevezett Rooming-in rendszer szerint működik, vagyis az újszülöttek az édesanyjukkal együtt kerülnek elhelyezésre. A koraszülött intenzív osztály is ezen az emeleten található, mellette a koraszülött Rooming-in kórtermekkel melyekben 8 édesanya helyezhető el.
A földszinti traktusban a járóbeteg szakrendelések kerültek kialakításra.