keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Hírek

2024 február 19 - hétfő
Magyar Ápolók Napja - a jóság megbecsülése

Ünnepséggel emlékezett meg a Magyar Ápolók Napjáról a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház. Dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD főigazgató köszöntőjében szólt arról a jóságról, mely az ápolók, assziszentensek alapvonása. Kollégáink közül sokan évtizedek óta a pályán vannak és nem azért, mert nem találnának egyszerűbb munkát, hanem azért, mert a lelkük azt sugallja, segíteniük kell – és képesek is segíteni a rászorulóknak. Kossuth Zsuzsanna szellemi örököseiben ugyanúgy megvan a képesség a jóságra és immár egy magasabb a képzettség a hivatásra – mondta.

Dancs Jenő ápolási igazgató az első magyar főápolónő kortársaitól vett idézetek segítségével is felidézte Kossuth Zsuzsanna tetteinek jelentőségét. A jelenről szólva hangsúlyozta: Ápolónak, vagy egészségügyi szakdolgozónak lenni ma nem pusztán egy foglalkozás. A legnemesebb, egyben a legnehezebb hivatások egyike. Elhivatottságot és érzelmi odafordulást kíván. Az új ismeretek elsajátítására való nyitottság, a magabiztos szaktudás az orvos méltó partnerévé teszi a szakdolgozót és ez által a beteg biztos és nélkülözhetetlen támasza is.

Köszönet illeti valamennyi szakdolgozó áldozatos munkáját! Közülük idén is három munkatárs részesült a kórház által alapított Kossuth Zsuzsanna Emléklap elismerésben:

  • Blaskovicsné Gergály Gyöngyi az Általános és Érsebészeti Osztály osztályos ápolója, kötözős nővér, sztómaterápiás nővér. 1992 óta a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház munkatársa. Munkájában precíz, pontos, szakmai feladatait magas szinten látja el. Empatikus magatartása, a beteg felé irányuló lelkiismeretes gondoskodás példaértékű. Szakmai hozzáértésével, tapasztalatával nagy segítséget nyújt a sztómával élő embereknek. Irányt mutat a felnövekvő ápoló nemzedéknek, kihangsúlyozva a sztómával élők ellátásának fontosságát.
  • Szabóné Büki Ildikó – a Sürgősségi Betegellátó Osztály ápolója. 2002 óta dolgozik kórházunkban. Munkáját a Pszichiátriai Osztályon kezdte, majd 2011 óta Sürgősségi osztályon látja el feladatait. Magas színvonalon, nagy odaadással végzi munkáját. Rendkívül odaadó, segítőkész, minidig a beteg érdekeit tartja szem előtt. Pszichiátriai tapasztalatait rendkívül jól hasznosítja az SBO-n is.
  • Szabóné Péter Ildikó – a Pulmonológiai Osztály szakasszisztense. 40 éve dolgozik a légzésfunkciós és Bronchológiai laborban, továbbá ellátja a gazdasági nővéri feladatokat. Munkáját empátia, kitartás, kiemelkedő szorgalom és precizitás jellemzi. Nem elégszik meg szakmai tudásával, rendszeresen képezi magát, részt vesz konferenciákon, szakmai rendezvényeken.

Az ünnepségen a zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola fuvolatriója és hegedűduója adott műsort.

Gratulálunk valamennyi díjazottnak!

ZVSZRK

 

2024 február 15 - csütörtök
Szülésre felkészítő tanfolyam

Kedves Várandós Kismamák!

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház a Családbarát szülészet projekt keretében márciusban is személyes jelenléttel folytatja a Várandósfelkészítést a 28. hetet betöltött kismamák és párjuk részére. A leendő szülőket 2024. március hónapban 4 alkalommal, változatos témákkal várjuk a Zalaegerszeg Járási Egészségfejlesztési Iroda (EFI) termében, a 8900 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utca 46-48. szám alatt.

bővebben

2024 február 06 - kedd
Kézsebészeti járóbeteg-ellátás

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Egészségügyi Hatósági Osztálya módosította a kézsebészeti járóbeteg szakellátásra vonatkozó kijelölő határozatát.

Ennek értelmében 2024. február 1-től, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház szakellátási területéhez tartozó települések páciensei számára a KÉZSEBÉSZETI JÁRÓBETEG-ELLÁTÁST a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház biztosítja.

Így már vármegyén belül történik az ellátás.

2024 február 05 - hétfő
Látogatási tilalom intézményünk gyermekosztályának PIC részlegén

 

Az emelkedő tendenciát mutató légúti fertőzések halmozódása miatt a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház GYERMEKOSZTÁLYÁNAK PIC RÉSZLEGÉN látogatási tilalmat rendelünk el.

 

2024 január 30 - kedd
Új osztályvezető az SBO-n

2024. január 29-étől Dr. Gecsei Győző látja el a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának osztályvezető főorvosi teendőit.

Dr. Gecsei Győző szakmai pályafutása eddig Vas vármegyéhez kötődött. A diplomaszerzést követően, 2003-ban, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Neurológiai Osztályán kezdett dolgozni majd a betegek neurológiai ellátása kapcsán került a sürgősségi osztályra. Tizenöt éves szakmai tapasztalat ösztönözte arra, hogy neurológusi szakvizsgája mellé megszerezze az oxyológia és sürgősségi orvostan szakvizsgát is. A betegek sürgősségi ellátása mellett részt vett az osztály munkájának szervezésében, a rezidensek és szakorvosjelöltek oktatásában. Másodállásban négy esztendőn át véradások donorvizsgáló orvosaként, majd ugyancsak négy éven át mentőorvosként is szakmai tapasztalatokra tett szert.
2023 nyarán egy hónapon át segítette Zalaegerszegen a Sürgősségi Osztály munkáját, így ismerősek számára az adottságok és a lehetőségek.
Bízunk abban, hogy szakmai elképzeléseit meg tudja valósítani. Ebben partnerséget biztosít a menedzsment, az osztály stábja, valamint a korábbi osztályvezető főorvos.
A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház ezúton is megköszöni Dr. Oroszlán Tamás volt osztályvezető főorvos helytállását, aki nehéz helyzetekben is kitartóan biztosította az osztály működését. A jövőben helyettes vezetőként segíti Dr. Gecsei Győző tevékenységét.

2024 január 25 - csütörtök
Megújult a pszichiátria pózvai épülete

A pszichiátriai ellátás minden szegmense méltó körülmények közé került a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházban, hangsúlyozta az intézmény főigazgatója a pózvai telephelyen lévő, infrastrukturális és belsőépítészeti felújításon átesett pszichiátriai osztály ünnepélyes átadásán. Dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD úgy fogalmazott, ezt hosszú folyamat előzte meg több mérföldkővel. Az első 2015-ben volt, akkor a rehabilitációs és a nappali ellátás újult meg a pózvai telephelyen. 2021-ben a gyermek- és ifjúsági pszichiátriai ellátást átköltöztették a kórház Kossuth utcai épülettömbjébe, ahol otthonos és barátságos környezetet biztosítottak a gyerekeknek. A pózvai telephelyről 2022 szeptemberében a felnőtt járóbeteg-szakrendelést is áthelyezték ide. A pszichiátriai fekvőbeteg osztály modernizálására az Országos Kórházi Főigazgatóság EFOP-projektje biztosított lehetőséget. A főigazgató kiemelte: nagy öröm számukra, hogy a projektbe bevont 13 intézmény egyike a Szent Rafael Kórház pszichiátriai osztálya lehetett, amely nettó 450 millió forintból újulhatott meg. A kórház egyes pótmunkákra közel 9 millió forintot fordított. A betegeket a jövő héttől költöztetik vissza a már megújult osztályra a szomszédos épületből.

bővebben

2024 január 18 - csütörtök
Átmeneti üzemszünet

Ezúton értesítjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház telefonközpontjának karbantartása miatt

2024. január 20-án (szombat) 10 órától 11.30 óráig az intézmény vezetékes telefonszámai nem lesznek elérhetők.

A karbantartás időtartama alatt az osztályok és intézmények közötti szakmai kommunikációt mobiltelefonokkal biztosítjuk.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük.

 

2024 január 15 - hétfő
Szülésre felkészítő tanfolyam

Kedves Várandós Kismamák!

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház a Családbarát szülészet projekt keretében februárban is személyes jelenléttel folytatja a Várandósfelkészítést a 28. hetet betöltött kismamák és párjuk részére. A leendő szülőket 2024. február hónapban 4 alkalommal, változatos témákkal várjuk a Zalaegerszeg Járási Egészségfejlesztési Iroda (EFI) termében, a 8900 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utca 46-58. szám alatt.

bővebben

2024 január 15 - hétfő
Tájékoztató a kézsebészeti szakrendelés átmeneti szüneteléséről

Tisztelt Pácienseink!

A kézsebészeti szakrendelés átmeneti szünetelése nem jelenti a betegellátás megszűnését.

Kórházunk jelenleg a nem akut kézsebészeti ellátást igénylő pácienseket irányítja a hatóságilag kijelölt Ajkai Kórházba.

Mindazok, akik korábban időpontot kaptak a zalaegerszegi kézsebészeti szakrendelésre, jelenleg is ellátásban részesülnek a baleseti ambulancián.

Bizonyos kézsebészeti műtéteket kórházunk Ortopédiai Osztálya is végez. Így a pattanó ujj, a kéztőalagút-szindróma, a ganglion eltávolítás, a kézen megjelenő ciszták, és a csontrendellenességek kezelése miatt nem kell átirányítani a pácienseket más város intézményébe.

Az orvos feladata, hogy megállapítsa, mely esetben indokolt és szükséges a páciensek továbbutalása.

Kórházunk elsődleges célja, hogy a betegekhez minél közelebb, elsősorban a megyében legyen biztosított a kézsebészeti ellátás.

2024 január 08 - hétfő
Új fizioterápiás eszközpark

Hatékonyabbá váltak a fizioterápiás kezelések azzal az eszközfejlesztéssel, mely az Országos Kórházi Főigazgatóság sikeres pályázatának eredményeként, több lépcsőben valósult meg kórházunkban. Az egészségi állapot helyreállításához szükséges modern feltételek biztosítását célzó projekt segítségével a fizioterápiás osztály valamennyi kezelőhelyiségében új készülékek szolgálják a járóbetegek ellátását. A mozgásszervi problémák célzott kezelésére – legyen az fájó ízület, teniszkönyök, sarkantyú, kisízületi gyulladás – a legmegfelelőbb eszközöket használhatják a szakemberek. A kombinált készülékek mellett olyan fizioterápiás tornyok is üzembe álltak, melyek elektroterápiát, ultrahangot és lézerterápiát egyaránt tudnak biztosítani. Újak a mágnesterápia és az elektrostimulátor eszközei, de elődjénél magasabb tudású a 4 rekeszes galvánkád is. Azért, hogy azonnal el lehessen kezdeni a mozgásfunkciók javítását és a fájdalmak csillapítását, a fekvőbeteg-ellátó osztályok is számos készülékkel gyarapodtak. Térd- és vállmozgató gépet kapott a neurológia, a kardiológia, a kardiológiai rehabilitáció, a szeptikus sebészeti rehabilitáció, a traumatológia és az ortopédia. Ezen felül tizenegy osztályra helyezhettünk ki olyan csúcskategóriás készülékeket, melyek fájdalomcsillapításra és izomstimulásra szolgálnak. Egytelen rehabilitációval foglalkozó osztály sem maradt ki a fejlesztésből, továbbá szinte minden olyan osztály kapott eszközt, ahol gyógytornász dolgozik.

2024 január 05 - péntek
Jelzett a babamentő inkubátor

Éppen egy hetes és egészséges az a kisfiú, akit kórházunk rendelőintézetének babamentő inkubátorában helyeztek el december 29-én, a délelőtti órákban. A csecsemő 2360 grammal és 49 centiméterrel jött világra, a köldökzsinórt már kórházunkban látták el.

Miután Tamás napján érkezett, a csecsemő- és gyermekosztály dolgozóitól a Téli Tamás nevet kapta. A gondoskodás mellett kórházunk megkezdte a hivatalos gyámügyi eljárást a fiúcska sorsának rendezése érdekében.

Isten hozott, legyen szép és boldog életed Tamás!

2024 január 05 - péntek
2024 első babája

Akárcsak tavaly, idén is kórházunkban született az év első babája. Az egészséges kislány éjfél után 1 perccel, 3430 grammos súllyal, 49 centiméterrel, természetes úton jött világra. Édesanyja annyit árult még el, hogy a kislány a Blanka nevet kapta, és egy fiútestvér mellé érkezett a családba. Jó egészséget kívánunk mindannyiuknak!

2023 december 21 - csütörtök
Dr. Kató Csaba munkájának elismerése

Batthyány-Strattmann László Díjban részesítette Dr. Kató Csabát Pintér Sándor belügyminiszter azon az ünnepségen, melyet az év végén nyugállományba vonuló, 65 év feletti kórházi vezetők számára rendeztek a Belügyminisztériumban.

Dr. Kató Csaba több mint három évtizede dolgozik a Keszthelyi Kórházban, az aneszteziológiai és intenzív terápia területén. Szakmai munkája visszaigazolásaként 1996-ban adjunktusi, majd 1997-ben főorvosi kinevezést kapott. 2006-tól látta el a Keszthelyi Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának osztályvezető főorvosi feladatait. Egy jól működő intenzív terápiás részleget épített fel, magas szintű betegellátással, stabil orvosi gárdával. Kialakította az osztály minőségügyi rendszerbe illeszkedő működési rendjét, és azokat az eljárási protokollokat, melyeket mindmáig alkalmaznak a rutinszerű betegellátás során.

bővebben

2023 december 15 - péntek
Csaknem 800 millió Ft-os eszközfejlesztés

Az EFOP-2.2.23-21-2022-00011 „Onkológiai és kardiológiai eszközpark fejlesztése a konvergencia régiókban működő megyei kórházakban” című projekt részeseként – vissza nem térítendő európai uniós forrásból – 799,95 millió Ft-os eszközfejlesztés valósult meg Zalaegerszegen. A projekt a legkorszerűbb egészségügyi technológiát képviselő eszközökkel támogatta a diagnosztikai tevékenységeket, valamint a műtéti beavatkozásokat és kezeléseket. Ezáltal a legmagasabb szakmai színvonalon vált biztosítottá az onkológiai és kardiológiai betegek komplex ellátása.

  Közel 30 éve a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház vezető szakterülete a kardiológia és a szívsebészet. A területi ellátási kötelezettség közel 1,5 millió lakosra terjed ki a legmagasabb, III-as progresszivitási szinten. Az innovációra fogékony osztályok több olyan eljárást is elsők között vezettek be, melyek a klinikákon kívül még nem honosodtak meg, továbbá intézményünk olyan megyei kórház, ahol már megvalósult a kardiovaszkuláris centrum.

Onkológiai osztályunk fő profilját a kemo- és biológiai terápiás kezelések adják, de feladata Zala vármegye lakosságának onkológiai járóbeteg ellátása és gondozása is. A páciensek kezelésében számos társszakmával – diagnosztikai és sebészeti beavatkozást végző osztályokkal – együttműködve dolgozik.

bővebben

2023 december 14 - csütörtök
Szülésre felkészítő tanfolyam

Kedves Várandós Kismamák!

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház a Családbarát szülészet projekt keretében januárban is személyes jelenléttel folytatja a Várandósfelkészítést a 28. hetet betöltött kismamák és párjuk részére. A leendő szülőket 2024. január hónapban 4 alkalommal, változatos témákkal várjuk a Zalaegerszeg Járási Egészségfejlesztési Iroda (EFI) termében, a 8900 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utca 46-58. szám alatt.

bővebben

2023 december 04 - hétfő
Tisztelt Hozzátartozók!

Betegeink védelme érdekében kérjük, hogy mindazok, akik légúti megbetegedés jeleit tapasztalják magukon, a tünetek fennállásáig ne látogassák a kórházban fekvő családtagjaikat, ismerőseiket. Ezzel egyidejűleg javasoljuk, hogy a kórházi tartózkodás idején az egészséges látogatók is viseljenek orrot és szájat eltakaró maszkot.

Együttműködésüket köszönjük!

2023 november 28 - kedd
Vöröskeresztes elismerés

A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége a Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés bronz fokozatát adományozta Raffai Lászlóné részére. Az elismerést a véradóknak szervezett zalaegerszegi rendezvényen adták át.

Raffai Lászlóné 1987 óta tagja a Zalaegerszegi Kórház Vöröskeresztes Munkahelyi Alapszervezetének. 2014-ben, mikor a megyei és az intézmény vezetőség együttműködési megállapodást kötött – a tagság, valamint a véradók számának növelését célozva -, Beáta jelentős szerepet vállalt az újjászervezésben. Saját osztályán is fontosnak tartotta a véradók és a tagok toborzását, valamint szívesen végezte az osztályos összekötői feladatokat. Tevékenységének is köszönhető, hogy a Zala Megyei Szent Rafael Kórház 2016-ban elnyerte a Véradó Barát Munkahely címet. A vöröskeresztes tagok bizalmát kiérdemelve, az alapszervezet tisztújító közgyűlése 2016-ban alapszervezeti titkárrá választotta, s ezt a feladatot 2020-ig látta el. A 2020. évi alapszervezeti tisztújítás során területi küldöttnek választatták, de továbbra is a vezetőség aktív tagja maradt. Rendszeresen részt vesz a véradások szervezésében illetve lebonyolításában, a véradók toborzásában. Sokéves segítő vöröskeresztes munka van mögötte.

Raffai Lászlóné elismeréséhez szívből gratulálnunk!

2023 november 23 - csütörtök
Elismeréseket adott át a Bakon Ilona Alapítvány a Nővérekért

A „Bakon Ilona Alapítvány a Nővérekért” kuratóriuma idei ünnepi ülésén Korcsmárné Nagy Ágnest, a Gyermekosztály okleveles általános szakápolóját és Mózer Erzsébetet, a Genetika laboratóriumi asszisztensét részesítette elismerésben.
A kórházban tartott ünnepségen Bankó Marianna, a kuratórium elnöke idézte fel a 42 esztendős korában elhunyt Bakon Ilona életútját. A genetikai labor egykori elhivatott dolgozója saját betegsége során is megtapasztalta az egészségügyi dolgozó munkájának fontosságát és érezte, hogy soha nem elég megköszönni mindazt, amit embertársaikért tesznek. Az alapítványt 1994-ben jegyezték be, s azóta 426 fő képzését támogatták közel 4 millió forint értékben, továbbá minden évben elismerésben részesítettek két kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakdolgozót, egy ápolónő és egy asszisztens személyében. Az alapítvány tőkéjét idén a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Zala Vármegyei Területi Szervezete is jelentősen gyarapította, hiszen tavaszköszöntő báli rendezvényük közel 460 ezer forintos bevételét az alapítvány javára ajánlották fel.

bővebben

2023 november 10 - péntek
Ismerkedés a robotsebészettel

Interaktív bemutató keretében, egy héten át kipróbálhatták a robotsebészet eszközeit a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház műtéti specialistái.
A Versius névre keresztelt újgenerációs sebészeti eszköz a laparoscopos technika továbbfejlesztett változata, mely az urológia, a nőgyógyászat és a sebészet területén finomítja tovább a beavatkozást, pontosítja a vezérlést.
A folyamatot ember irányítja, hiszen a sebész egy konzol segítségével mozgatja a robot karjait, mialatt egy monitoron három dimenzióban látja a műtéti területet. A konzol csökkenti a sebész és az asszisztenciát végzők fizikai terhelését, ami garantálja a koncentrációképesség megtartását. A beavatkozások során sok esetben, hosszú időn keresztül biztosítani kell ugyanazt a pozíciót, ami a robot karjának semmiféle nehézséget nem jelent, az újabb parancsig mozdulatlan marad. Precíziós jellegéből adódóan a robot olyan területeket is el tud érni, melyekre a hagyományos módszerek nem adnak lehetőséget.
A Versius rendszert egy Cambridge-i székhelyű vállalat fejlesztette ki.
A robotasszisztált rendszerek alkalmazásával a műtéti beavatkozások még precízebben hajthatók végre, melyek eredményeként a betegek kórházban töltött ideje csökken, gyógyulási esélyük, életminőség kilátásuk pedig nő.

2023 november 03 - péntek
Miniszteri Elismerő Oklevél

Batthyány-Strattmann László születésnapja alkalmából Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át a Belügyminisztériumban Dr. Tüske György a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Központi Műtőjének osztályvezető főorvosa.
Dr. Tüske György az orvosi egyetem elvégzését követően, 1977-ben állt munkába a Zala Megyei Kórház Általános és Érsebészeti Osztályán. 1981-ben sebészetből szakvizsgázott, majd 1984-ben intenzív és aneszteziológiai szakvizsgát tett. 1985-ben kapott megbízást az Általános és Érsebészeti Osztály szubintenzív részlegének vezetésére, ahol a nagyműtéteken átesett, súlyos állapotú sebészeti betegeket kezelték kollégáival. A laparoscopos epesebészet kísérletes sebészeti tanfolyamát, majd a POTE I. Sebészeti Klinikájának tanfolyamát elvégezve, 1992-ben Zala megyében elsőként végzett laparoscopos epeműtétet. Az ezt követő két évtizedben fő műtéti tevékenysége az epesebészet lett. 2015. május 1-étől az Általános és Érsebészeti Osztály osztályt vezette, majd 2016 májusától napjainkig a Központi Műtő osztályvezető főorvosa. Célkitűzése a műtő munkájának folyamatos fejlesztése, a várólistacsökkentési program segítése.
Főorvos Úr kimagasló szakmai tevékenységének elismeréséhez szívből gratulálunk!