keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Hírek

2023 június 01 - csütörtök
Áramszünet miatt

Az E.ON áramszolgáltató arról értesítette intézményünket, hogy karbantartási munkálatok miatt 2023. június 6-án, kedden, 8 és 16 óra között áramszünet lesz a Kossuth utca 46-48. szám alatti ingatlanban (orvos- és nővérszálló).

Az áramszünet miatt az épületben működő gyermek, ifjúsági és felnőtt pszichiátria szakrendelések valamint a gondozók ezen a napon nem tudják fogadni a pácienseket!

Ugyancsak zárva tart a Zalaegerszeg Járási Egészségfejlesztési Iroda (EFI).

Megértésüket ezúton is köszönjük!

2023 május 30 - kedd
Változnak a dohányzásra kijelölt helyek

Többször mondtuk, hogy a jobbító szándékú észrevételeket figyelembe vesszük és ha változtatni tudunk a kifogásolt gyakorlaton, akkor megtesszünk a szükséges lépéseket. Erre példa, hogy a kórházi dohányzóhelyekkel kapcsolatban érkezett bejelentéseket és bejegyzéseket mérlegelve változtatásokat vezetünk be. Az egészségügyi intézményhez méltatlan módon – feltűnő pontokon – fenntartott dohányzóhelyeket 2023. június 1-től megszüntetjük. Csütörtöktől a Zrínyi úti telephelyen kizárólag az alábbi három kijelölt dohányzóhelyen lehet rágyújtani:

 • a Zrínyi úti porta mögött, az épület É-i oldalánál
 • a Kazánház kéménye mellett, az előtető alatt
 • a Művese épület melletti parkoló DNy-i sarkában.

A dohányzás minden további helyen tilos! A szabályokat a látogatóknak, a betegeknek és a dolgozóknak is be kell tartaniuk.  Célunk nem a dohányzás tiltása, hanem a közös érdeket szolgáló megoldások megtalálása.

Az egészségkárosító hatás mellett beláthatatlan következményekkel járnak a kontrollálatlan dohányzás okozta tűzesetek, melyeket mindenképpen meg kell akadályozni.

A szabályok betartását szigorúan ellenőrizzük.

Köszönjük együttműködésüket!

2023 május 26 - péntek
In memoriam Dr. Kecskés Gábor

Dr. Kecskés Gábor 1962. december 14-én született Budapesten, ahol a gyermekkorát és ifjúságát is töltötte.  1987-ben szerzett általános orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd gyakorló orvosként, sebészként, illetve szívsebészként kezdte pályafutását. Prof. Dr. Papp Lajos hívására 1994-ben csatlakozott az újonnan alakuló szívsebészeti osztály stábjához és Zalaegerszegre költözött. Vidékre, ahol sosem élt, és amit megszeretett.  Szívesen és kitartóan tanult, így 2002-ben jogi diplomát is szerzett a Pécsi Tudományegyetemen. 2005-től kórházunk orvos-igazgató helyettese, majd 2007-től csaknem 15 éven át orvos-igazgatója volt. Ezt követően az újonnan induló egynapos sebészet kialakítását koordinálta és az indulást követően osztályvezető főorvosként irányította az új egység munkáját.

Olvasottságával, műveltségével nehéz volt versenyre kelni, és az utóbbi években maga is belevágott a novellaírásba. Idegennyelvi szinten is a magas színvonalú kifejezőkészségre törekedett. Az Egyesült Királyságban töltött másfél éves orvosi praxisának köszönhetően szinte akcentus nélkül beszélte az angol nyelvet. Mindig nagy érdeklődés kísérte szakmai előadásait, melyeken a száraz tényeket is érdekfeszítő módon ismertette. Előadókészségéről nem csak a szakmai rendezvényeken győzte meg a hallgatóságot. Oroszlánrészt vállalt három jótékonysági gálaműsorunk szervezésében, ahol zenészként, színészként is meglepte a közönséget előadóművészi tehetségével. Akkor még együtt álltak a színpadon szeretett társával, Dr. Nagy Klárával. Klára elvesztése megrendítette, majd maga is beteg lett. Fegyelmezetten, méltósággal viselte a kezeléseket, melyek nem tudták megmenteni az életét.

Dr. Kecskés Gábor hamvait 2023. június 9-én 14.00 órakor helyezik örök nyugalomra Zalaegerszegen, a Göcseji úti temetőben, Dr. Nagy Klára mellé.

Családja gyászában őszinte részvéttel osztozik a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház kollektívája.

Emlékét őrizzük! Nyugodjék békében!

2023 május 26 - péntek
CT-t kap az SBO

Tisztelt Páciensek!

A Sürgősségi Betegellátó Osztályon hamarosan saját CT berendezés szolgálja a páciensek vizsgálatát. Az SBO építészeti kialakításakor ilyen lehetőséggel még nem számoltak a tervezők, így a diagnosztika bővüléséhez most kell megteremteni a körülményeket. Az építési munkálatok május 30-án kezdődnek és időtartamuk alatt a korábbinál kevesebb rendelőben tudjuk fogadni a betegeket.  Az ellátás változatlanul a szakmai szabályok szerint zajlik, a triázsnak megfelelő sorrendben. A valóban sürgősségi ellátásra szoruló páciensek vizsgálatát, kezelését nem befolyásolhatja a rendelők csökkentett száma. Akiknek az állapota nem indokol azonnali beavatkozást, várakozásuk nem eredményez állapotromlását – forgalomtól függően – a korábbinál hosszabb tartózkodási időre is számíthatnak. Kérjük, hogy mindazok, akiknek a tüneteik alapján elegendő a háziorvoshoz vagy a Botfy utcai orvosi ügyelethez fordulniuk, elsősorban ezeket az ellátóhelyeket keressék fel!

Az esetleges kellemetlenségekért előre is szíves megértésüket kérjük.

2023 május 22 - hétfő
Gyászjelentés

Megrendülten tudatjuk, hogy Dr. Kecskés Gábor, az Egynapos Sebészet osztályvezető főorvosa, kórházunk korábbi orvos-igazgatója – méltósággal viselt súlyos betegségét követően -, a mai napon elhunyt.🖤
Kegyelettel búcsúzunk Tőle! Nyugodjék békében!

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház menedzsmentje

2023 május 18 - csütörtök
Várandósfelkészítő júniusban!

Kedves Várandós Kismamák!

 

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház a Családbarát szülészet projekt keretében júniusban is személyes jelenléttel folytatja a Várandósfelkészítést a 28. hetet betöltött kismamák és párjuk részére. A leendő szülőket 2023. június hónapban 4 alkalommal, változatos témákkal várjuk a Zalaegerszeg Járási Egészségfejlesztési Iroda (EFI) termében, a 8900 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utca 46-48. szám alatt.

bővebben

2023 május 18 - csütörtök
Elhozták a fődíjakat!

Díjeső a Szent Rafael Kórház dolgozóinak a Magyar Infekciókontroll Társaság 21. kongresszusán!

Az országos szakmai szervezet a közelmúltban Zalakaroson tartotta háromnapos rendezvényét.  A kongresszus megnyitóján Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház főigazgatója felidézte, hogy az intézmény a koronavírus-járvány előtt 27 éven át szervezett infekciókontroll konferenciákat, a pandémiát követően pedig nyilvánossá tette és továbbképzésekkel bővítette az Infekciókontroll és Antibiotikum Bizottság üléseit. Kórházunkban évtizedek óta kiemelt figyelmet kap a szakterület, s ennek visszatükröződése, hogy a háromnapos rendezvény sikeréhez 12 előadással járultak hozzá kollégáink.

A kongresszus zárásaként három díj is a Szent Rafael Kórház munkatársaihoz került.

 • A magyar infekciókontroll tevékenységben végzett magas színvonalú munkájáért Kende Éva díjat ítélt oda a MIT elnöksége Kalamár-Birinyi Editnek, az Infekciókontroll és Járványügyi Osztály vezetőjének.
 • A konferencián biztosított magas szakmai színvonalú prezentációkért Dr. Losonczy György díjban részesítette kórházunk előadóit a MIT elnöksége. A közös elismerést dr. Farkas Tamás a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Infekciókontroll vezető főorvosa vette át..
 • Szinvonalas előadásáért Bögre-díjjal jutalmazták Kovács Ildikót, a II.-es Belgyógyászat vezető ápolóját.

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

2023 május 17 - szerda
Energiatudatos Kórház

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által működtetett Virtuális Erőmű Programban benyújtott sikeres pályázatával a Zala Megyei Szent Rafael Kórház jogosulttá vált az Energiatudatos Kórház védjegy használatára. A Virtuális Erőmű Program parlamenti díjátadó gáláján Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács örökös elnöke, dr. Molnár Ferenc, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. ügyvezetője és Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató adta át az elismeréseket az egészségügyi intézmények képviselői részére.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház tanúsítványát Dr. Lupkovics Géza PhD. orvos-igazgató vette át az Országházban megrendezett ünnepségen.

2023 május 02 - kedd
Már nem kell maszk

Intézményünk területén a kötelező maszkviselés 2023. május 1. napjával megszűnt.

2023 április 26 - szerda
Újabb rekonstrukció indul

Kórházunk C jelű, diagnosztikai épülete is megújul a „KEHOP-5.2.2-16-2016-00108 Vidéki egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítése” elnevezésű projekt keretében.  Az Országos Kórházi Főigazgatóság közreműködésével megvalósuló beruházáshoz már átadtuk a munkaterületet, így ezen a héten a szakemberek felállványozzák az épületet. Ezt követi az elavult ún. függönyfal bontása és újraépítése. A betegellátást a projekt megvalósítása jelenleg nem akadályozza, a betegforgalom elől egyedül a Diagnosztikai épület északnyugati, Kardiológiai felöli bejáratát kell lezárnunk.

2023 április 24 - hétfő
Átmeneti szünetelés

A tüdőszűrés karbantartás miatt május 2-án és 3-án szünetel!

2023 április 17 - hétfő
Várandósfelkészítő májusban

Kedves Várandós Kismamák!

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház a Családbarát szülészet projekt keretében májusban is személyes jelenléttel folytatja a Várandósfelkészítést a 28. hetet betöltött kismamák és párjuk részére. A leendő szülőket 2023. május hónapban 4 alkalommal, változatos témákkal várjuk a Zala Megyei Szent Rafael Kórház C. épületének IV. emeleti tanácstermében.

bővebben

2023 április 14 - péntek
Újabb ideiglenes költözések

Ezúton értesítjük pácienseinket, hogy a felújítási munkálatok miatt április 17-étől, hétfőtől, a Rendelőintézet I. emeletének északi szárnyából, átmenetileg valamennyi szakrendelés az „A” jelű főépület 6. emeletére költözik. Az érintett szakrendelések:

 • Urológiai szakrendelés,
 • Andrológiai szakrendelés,
 • Ortopédia I., II. szakrendelés,
 • Általános és érsebészeti szakrendelés a kisműtővel együtt,
 • Proktológia.

Kérjük, hogy a főépületben működő liftek használatakor a műtétes lifteket ne vegyék igénybe! A várhatóan megnövekedő forgalom miatt a megszokottnál lassabb lesz a feljutás. Az esetlegesen előforduló kellemetlenségért ezúton is megértésüket kérjük.

 

2023 április 13 - csütörtök
Minden szavazat számít!

Zala Megyei Szent Rafael Kórház bekerült azon kiválasztott 6 intézmény közé, akik esélyesek lehetnek a BioTechUSA NN Ultrabalaton Charity nevű jótékony kezdeményezés által felajánlott támogatásra.  Az adomány elnyeréséhez szavazatokon át vezet az út. Szavazni április 25-én éjfélig lehet a következő címen: https://biotechusa.hu/ubcharity/szavazas2023/ Egy regisztrációval napi egy szavazat adható le.

A KAMPÁNYRÓL 

 • A kampány keretein belül futással és interneten keresztül gyűjt pénzt a BioTechUSA, egészségügyi célokat támogató civil szervezeteknek.
 • A kampány során a kiválasztott 6 intézményre a (https://biotechusa.hu/ubcharity/szavazas2023) lehet szavazni április 25-ig.
 • 2023. április 12-től május 3-ig a BioTechUSA fogyasztói is adományozhatnak a https://shop.biotechusa.hu weboldalon, ahol vásárlásaikat tetszőleges összeggel egészíthetik ki.
 • Végül pedig a BioTechUSA és az NN Ultrabalaton közösségi média felületein (www.facebook.com/biotechusawww.facebook.com/ultrabalaton) zajló kampány során arra buzdítja az Ultrabalatonon résztvevőket, hogy a 2023. május 4-május 7. között megrendezésre kerülő versenyen ne kérjék vissza az időmérő chip letéti díját, illetve adományozzanak tetszőleges összeget.

Az Adományt a BioTech USA Kft. kiegészíti 15.000.000, – Ft-tal és a Balatonman Triatlon Kft.-vel együtt ajánlja fel a BioTech USA Kft. honlapján folytatott közönségszavazás első három legtöbb szavazatot kapott civil szervezetének az alábbiak szerint:

 • első helyezett: 5. 000. 000,- Ft + az Adomány 50%-a.
 • második helyezett: 5. 000. 000,- Ft + az Adomány 30%-a.
 • harmadik helyezett: 5. 000. 000,- Ft + az Adomány 20%-a.

2023 április 11 - kedd
Új helyen az Oltópont, módosult a nyitva tartás!

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház Oltópontja a “G” épület II. emeletére (Szájsebészet épülete) a Foglakozás Egészségügyi Rendelőbe költözött

Megközelítés: a Zárda utca felől, a Szájsebészet épületének lépcsőházából

Időpont: minden hónap első és harmadik csütörtök 8:00-10:00 óra között.

Következő oltási nap: 2023. április 20.

 

2023 április 03 - hétfő
Ideiglenes szakrendelés költözés

A rendelőintézet felújítási munkálatai miatt a TERÜLETI BELGYÓGYÁSZATI SZAKRENDELÉS 2023. április 5-étől, szerdától, az F (zöld) épület földszintjére, a 17-es rendelőbe költözik. A szakrendelés mellékállomás telefonszáma változatlan: 1408.

 

2023 április 03 - hétfő

A 175 éves Zala Megyei Szent Rafael Kórház, a Zalaegerszeg Járási Egészségfejlesztési Iroda és Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata szeretettel meghívja Önöket „175 perc az egészségért” elnevezésű közös rendezvényére. A PROGRAMOKON VALÓ RÉSZVÉTEL INGYENES! Bejelentkezni csak az imaginációra és a tornára kell. 

A program időpontja: 2023. április 18. (kedd) 9.00 – 11.55

Helyszíne: Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac (Zalaegerszeg, Piac tér 3.)

Programok:

– Prevenciós – sarok

Szűrővizsgálatok:

 • vérnyomásmérés
 • vércukorszint mérés
 • koleszterinszint mérés
 • testösszetétel elemzés inbody készülék segítségével
 • csontsűrűség mérés sarok ultrahang készülék segítségével

 

 

– Táplálkozási – sarok dietetikus vezetésével:

 • 175 fajta recept különböző betegségcsoportokhoz igazodóan
 • gabonabemutató, kevésbé ismert és használt gabonák bemutatása
 • 175 kcal tartalmú sütemény kóstolása

– Relaxációs – sarok pszichológus vezetésével:

 • 17,5 perc imagináció, melynek során szemünket becsukjuk, testünket ellazítjuk és a vezetett gyakorlat alkalmával a képzeletünk teremti a valóságot….

A programon való részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni az alábbi elérhetőségek bármelyikén lehet, munkanapokon 8-16 óráig:

+ 36 92 507 500 / 1912-es mellék; efizeg@zmkorhaz.hu

-Testmozgás – sarok gyógytornász vezetésével:

 • 17,5 perc tartásjavító torna nyújtással egybekötve

A programon való részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni az alábbi elérhetőségek bármelyikén lehet, munkanapokon 8-16 óráig:

+ 36 92 507 500 / 1912-es mellék; efizeg@zmkorhaz.hu

MINDEN ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL VÁRUNK!

 

2023 március 28 - kedd
Korszerű ultrahangkészülék a neurológián

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház neurológia osztályán éles üzembe állt az a multifunkciós ultrahangkészülék, amelynek beszerzését a tavalyi Richter Egészségváros program, annak lakossági résztvevői, a kórház és az Ispita Alapítvány segítette. Bekerülésének 34 millió forintos költsége négyes összefogásból adódott össze.

A mai kor műszaki színvonalának megfelelő multifunkciós ultrahangkészülék működését dr. Németh László osztályvezető főorvos mutatta be. Az új eszköz olyan részletességgel mutatja meg az érfalakat, amiből többletinformációk nyerhetők a műtéti kivizsgálásokhoz és a gyógyszeres kezelésekhez. Lehetővé teszi a perifériás idegek és az izmok vizsgálatát. Ezenfelül jól láthatóvá teszi az agyi ereket, amiből következtetni lehet az agyi keringés állapotára. Ettől függően lehet dönteni egy nyakiér-szűkület esetén műtétről vagy tágításról, ami nagyon fontos a betegbiztonság szempontjából, hangsúlyozta az osztályvezető főorvos.

Az idei esztendő nemcsak a kórház 175 éves fennállásának jubileumi éve, hanem az összefogásé is, emelte ki dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD. A kórház főigazgatója hozzátette, ennek ékes bizonyítéka az új diagnosztikai eszköz beszerzése. Megvásárlásához szükséges forrás előteremtését egyrészt a tavalyi Richter Egészségváros program bevétele segítette. Zalaegerszeg önkormányzata közreműködésével és támogatásával megvalósított rendezvényen, a lakossági aktivitásnak is köszönhetőn, 7,5 millió forint gyűlt össze a kórház javára. Az Ispita Alapítvány ezt további 11,5 millió forinttal egészítette ki, amely már fedezte az alapkészülék árát. Az eszköz szoftvereit, és a vizsgálatokhoz szükséges ultrahangfejeket a kórház vásárolta meg 15 millió forintból.

Az önkormányzat és a kórház az egészségügyi intézmény 175 éves fennállásának méltó megünneplése érdekében kötött megállapodást az év elején, idézte fel Balaicz Zoltán polgármester. Mint mondta, de nemcsak ebben kívánnak közreműködni, hanem minden olyan fejlesztésben, amely a kórház működését segíti elő.  Az önkormányzat komoly felelősséget érez ebben, holott sohasem volt a kórház fenntartója. A Richter Egészségváros program megszervezésében is ez a felelősségvállalás mutatkozott meg, ezért örül annak, hogy a lehető legjobb helyre, egy szakmailag kiválóan működő osztályra, került az ott összegyűlt összeg, hangsúlyozta a polgármester.

Bali József, az Ispita Alapítvány kuratóriumának elnöke köszönetét fejezte ki a Richter Egészségváros program szervezői és részvevői mellett mindazoknak, akiknek adományából összejöhetett a 11,5 millió forint az új ultrahangkészülék beszerzésének támogatásához. Kiemelte, évről évre emelkedik a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásaiból érkező bevétel. Idén is számítanak erre, mert az alapítvány további eszközfejlesztéseket szeretne v

Szerző: Antal Lívia

forrás: Korszerű ultrahangkészülék a neurológián – ZalaMédia – A helyi érték (zalamedia.hu)

2023 március 23 - csütörtök
Fizioterápia kvíz

Itt van a 175 éves Zala Megyei Szent Rafael Kórház legújabb kvíze! A 10 kérdéses rövid kvíz a fizioterápia témakörben teszi próbára az érdeklődőket!

Kitöltés: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdQqdpM9abVHLPAbGWXTz5cgj-azQGLXg9-_tE3yTiT7qV_OQ/viewform?usp=sf_link

2023 március 16 - csütörtök
Várandósfelkészítő áprilisban

Kedves Várandós Kismamák!

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház a Családbarát szülészet projekt keretében áprilisban is személyes jelenléttel folytatja a Várandósfelkészítést a 28. hetet betöltött kismamák és párjuk részére. A leendő szülőket 2023. április hónapban 4 alkalommal, változatos témákkal várjuk a Zala Megyei Szent Rafael Kórház C. épületének IV. emeleti tanácstermében.

bővebben