keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Hírek

2024 június 20 - csütörtök
Bővül a számhúzással működő szakrendelések köre

2024. június 24-től (hétfő) tovább bővül a számhúzással működő szakrendelések köre❗️
📌Megérkezéskor a rendelésnek helyet adó épület földszintjén, saját automatákból kell számot húzni az alábbi öt osztály szakrendeléseire:
    1️⃣ Fül-orr-gégészet,
    2️⃣ Belgyógyászat,
    3️⃣ Kardiológia,
    4️⃣ Neurológia,
    5️⃣ Gyermekgyógyászat és Szülészet-Nőgyógyászat.
📌A Főépületben (A épület) található sorszámhúzó automatát vehetik igénybe:
   ▶️ a Pulmonológia,
   ▶️ az Onkológia,
   ▶️ és a II. Belgyógyászat valamennyi szakrendelésére, valamint ▶️ a Nefrológia és ▶️ a Hipertónia szakrendelésre.
ℹ️Általános tudnivalók:
🔹Felhívjuk figyelmüket arra, hogy a szakrendelések kizárólag előzetes telefonos, e-mailes, illetve személyes időpontfoglalás után vehetők igénybe. Az időpont-foglalás a nem beutaló-köteles járóbeteg szakellátásokra is vonatkozik.
🔹A várakozási idő és a zsúfoltság csökkentése érdekében kérjük, hogy az időpontja előtt 15-20 perccel korábban érkezzen meg a számhúzó automatához.
A sorszámhúzás után a Betegirányítónál történik meg az adatok egyeztetése és az előjegyzés szerinti szakrendelésekre való továbbküldés.
🔹A számhúzáshoz, valamint az ezt követő adategyeztetéshez szükséges előkészíteni:
– a TAJ kártyát,
– az orvosi beutalót,
– a lakcímkártyát és a
– személyi igazolványt.
🔹A sorszámhúzás menete:
– Aki időpontra érkezett, az ELŐJEGYZÉSRE ÉRKEZTEM feliratot érintse meg, majd írja be a TAJ számát. Ezt követően érintse mega BEVITEL feliratot, hogy megkapja a sorszámot.
– Aki a foglalt időpont után, késve érkezik, valamint sürgős beutalóval rendelkezik a BETEGFELVÉTELRE MEGYEK feliratot választva kap sorszámot, mellyel a Betegfelvételi irodánál kell jelentkeznie.
– A nem beutaló-köteles szakrendelésekre is az ELŐJEGYZÉSRE ÉRKEZTEM menüt kell választani.
🔸A sorszámról leolvasható a szakrendelő neve, emelete, ajtószáma, de az információs kollegák is adnak felvilágosítást.
🔸A rendelésekre való behívást a folyosókon elhelyezett betegbehívó kijelző monitorok segítik. A kijelzőn jelenik meg behíváskor a sorszám és a rendelő ajtószáma.
🔸Aki egy napon több szakrendelést is igénybe vesz, vagy további ellátásra utalják, annak nem kell új számot húznia. Az eredeti számmal hívják be a rendelésekre.

2024 május 24 - péntek
Bővül a Járóbeteg Irányítási Rendszer

Tájékoztatjuk Pácienseinket, hogy május 28-tól (kedd) az

 • Audiológia, a
 • Traumatológia Ambulancia valamint az
 • Aneszteziológia és Fájdalom Ambulancia szakrendelésire is azonosító számot kell húzni a Rendelőintézet földszintjén lévő automatánál.

Az új járóbeteg irányítási rendszerbe belépett szakrendelések listája május 28-tól:

  • Bőr- és nemibeteg szakrendelés I-II.
  • Bőr- és nemibeteg gondozó I-II.
  • Diabetológiai szakrendelés I-II.
  • Szemészeti szakrendelések és ambulancia
  • Urológia és Andrológiai szakrendelés
  • Reumatológia szakrendelés I-II.
  • ODM labor
  • Ortopédia I-II.
  • Általános sebészet és érsebészet I.-II.-III., Proktológia
  • Területi belgyógyászat
  • Traumatológia Ambulancia
  • Aneszteziológia és Fájdalom Ambulancia
  • Audiológia

Ez egyben azt is jelenti, hogy Rendelőintézetben a 2. emelti vérvételi labor, valamint a radiológia 1. emeletén működő képalkotó vizsgálóhelyek kivételével már valamennyi rendelésre számot kell húzni.

 

 

2024 május 21 - kedd
Elismerés

Az „Év IBD Nővére” díjban részesült Csertő Tímea, kórházunk II. Belgyógyászati Osztályának ápolója!

A Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete az IDB Világnaphoz csatlakozva idén is megrendezte Budapesten az IBD Napot. Ilyenkor a világ minden pontján rendezvények százait szervezik annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a gyulladásos bélbetegségre és támogatást nyújtsanak a pácienseknek ahhoz, hogy merjenek szégyenkezés nélkül beszélni problémáikról, bevonva őket a betegséggel élők egyre bővülő közösségébe.

Az idei rendezvényen első alkalommal adták át az év nővére díjat, melyet vidéki centrum munkatársaként érdemelt ki kolléganőnk, Csertő Tímea!

Elismeréséhez szívből gratulálunk és további eredményes munkát kívánunk!

2024 május 15 - szerda
Életet adományozó kórház

„Életet adományozó kórház” díjban részesítette a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházat az Országos Vérellátó Szolgálat. A Magyar Kórházszövetség XXXVI. Kongresszusán átadott elismerésben három olyan fekvőbeteg-ellátó intézmény részesült, ahonnan a Szervkoordinációs Iroda 2023-ban több potenciális donorról kapott értesítést, mint a megelőző évben.

Köszönjük mindazok munkáját, aki részt vettek a gyorsaságot és összehangolt tevékenységet igénylő donációs tevékenységben, s ezzel hozzájárultak a szervekre váró páciensek életminőségének javulásához!

2024 május 14 - kedd
Szülésre felkészítő tanfolyam

Kedves Várandós Kismamák!

 

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház a Családbarát szülészet projekt keretében júniusban is személyes jelenléttel folytatja a Várandósfelkészítést a 28. hetet betöltött kismamák és párjuk részére. A leendő szülőket 2024. június hónapban 4 alkalommal, változatos témákkal várjuk a Zalaegerszeg Járási Egészségfejlesztési Iroda (EFI) termében, a 8900 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utca 46-48. szám alatt.

bővebben

2024 május 13 - hétfő
Szülész-nőgyógyász állásajánlataink!

Szülész-nőgyógyász rezidens, szakorvos-jelölt, és szakorvos álláshelyekre várja a pályázókat a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház!

A 3-as progresszivitási szinten működő osztály eszközfelszereltsége kiváló, a szakmai előmenetel biztosított, a szülészet a kiváló hírnevű Gyermekosztály munkáját is segíti.

Szívesen támogatjuk a tudományos tevékenységet, és igény esetén szolgálati lakást is biztosítunk.

Szülész-nőgyógyász állásajánlataink:
www.zmkorhaz.hu/rezidens-szakorvosjelolt/
www.zmkorhaz.hu/szulesz-nogyogyasz-szakorvos/

Szeretettel várjuk!

2024 május 10 - péntek
Jó célokra fordítjuk

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházban 2024 az idősek, a mozgáskorlátozottak, az ápolásra szorulók éve.
Lépcsőlift a rendelőintézethez, modernizálás Pózván – csak két cél a kívánságlistáról.
A fejlesztési tervek megvalósítását Ön is segítheti, jövedelemadója 1%-ának felajánlásával az Ispita Alapítvány javára.
Kórházunk Ispita Alapítványának adószáma: 19274391-2-20.
❤️Minden felajánlást ezúton is köszönünk!❤️

2024 május 07 - kedd
Ismételt figyelemfelhívás

Tisztelt Betegeink, Hozzátartozók, Szakrendelésre Érkezők, Kollégák!

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház területén dohányozni csak a DOHÁNYZÁSRA KIJELÖLT HELY-eken lehet!

 Ezek:

 • A Zrínyi úti porta mögött, az „O” jelű épület É-i oldalánál,
 • A Kazánház kéménye mellett, az „I és J” jelű épület között
 • A művese „M” jelű épületének DNy-i sarkában.

Máshol dohányozni TILOS!

A nem megfelelő helyen történő dohányzás, egészségügyi bírság kiszabását vonhatja maga után!

39/2013. (II. 14.) Korm. rendelet a dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról ellenőrzéséről,a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól 12. § (1a) *  Az egészségvédelmi bírság összege a) a dohányzással összefüggő tilalmak, korlátozások megsértése esetén legalább 20 000, legfeljebb 50 000 forint.

2024 április 19 - péntek
Robotasszisztált és interaktív terápiás eszközök kórházunkban

Az utóbbi években az Országos Kórházi Főigazgatóság irányításával több mint 10 milliárd forintból valósultak meg rehabilitációs területet érintő hazai fejlesztések. Ennek a projektnek volt részese kórházunk is. Csaknem 370 millió Ft értékben kaptunk olyan eszközöket, melyek az egészségi állapot javításához és helyreállításához szükségesek. A fizioterápiás osztály valamennyi eszközét új, modern készülékre cserélhettük, továbbá tizenegy fekvőbeteg osztályra helyezhettünk ki rehabilitációt szolgáló csúcskategóriás készülékeket. Az ellátás színvonalának növelésében kiugrásszerű jelentősége van annak, hogy a 9 kórházi rehabilitációs centrum egyikeként, fejlett technológián alapuló, robotasszisztált, illetve interaktív terápiás eszközöket is kaptunk. Ezek a különböző sérült testtájak mozgatásának újratanulását, és az önellátási képesség visszanyerését segítik. Kórházunkhoz 7 ilyen berendezés érkezett, melyből 5-öt a neurológiai osztályra, 2-t pedig a gyermekosztályra helyeztünk ki, hogy a klasszikus fizioterápiás kezelések kiegészítéseként segítségek a gyógyulást. Így

 • az agyi vagy gerincsérülés következtében mozgásukat veszett páciensek,
 • a végtag amputált betegek,
 • valamint a gyermekek mozgásszervi rehabilitációja válik még hatékonyabbá.

A modern eszközök intenzívebb kezelésre, mozgatásra képesek, így az agy ép területei gyorsabban átvehetik a sérült részek funkcióit. A robot nem fárad el, biztosítja, hogy a megfelelő intenzitással, folyamatos legyen a feladat elvégzése és azonnali, pontos visszajelzést ad a páciens teljesítményéről.

2024 április 15 - hétfő
Szülésre felkészítő tanfolyam

 

Kedves Várandós Kismamák!

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház a Családbarát szülészet projekt keretében májusban is személyes jelenléttel folytatja a Várandósfelkészítést a 28. hetet betöltött kismamák és párjuk részére. A leendő szülőket 2024. május hónapban 4 alkalommal, változatos témákkal várjuk a Zalaegerszeg Járási Egészségfejlesztési Iroda (EFI) termében, a 8900 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utca 46-48. szám alatt.

bővebben

2024 április 12 - péntek
2024.04.16-tól újabb szakrendelésekkel bővül a sorszámhúzási kötelezettség

Tájékoztatjuk a Rendelőintézetbe érkező pácienseinket, hogy április 16-tól (kedd) tovább bővül azon szakrendelések sora, ahova a földszinti automatánál sorszámot – pontosabban számot – kell húzniuk. A kiadott szám ugyanis nem behívási sorrendet jelent, hanem ez a szám lesz az Ön azonosítója. Amikor számot kap, a szakrendelőben látni fogják, hogy megérkezett, és az Ön számára előjegyzett időpontban nem a nevén szólítják be a rendelőbe, hanem ez a sorszám jelenik meg a képernyőn – jelezve, hogy várják a vizsgálatra.
Tehát, ha valakinek 10 órára van időpontja, és reggel elsőként kikéri a 0001-es sorszámot, ezzel a 0001-es számmal 10 órakor hívják be a rendelőbe.
Április 16-tól sorszámot kell húzni az alábbi szakrendelésekre:
• Bőr- és nemibeteg szakrendelés I-II.
• Bőr- és nemibeteg gondozó I-II.
• Diabetológiai szakrendelés I-II.
• Szemészeti szakrendelések és ambulancia
• Urológia és Andrológiai szakrendelés
• Reumatológia szakrendelés I-II.
• ODM labor
• Ortopédia I-II.
• Általános sebészet és érsebészet I.-II.-III., Proktológia
• Területi belgyógyászat
Felhívjuk figyelmüket, hogy az előjegyzett időpontra nem a sorszámhúzó automatához kell megérkezniük, hanem a szakrendelés várótermébe.

 

2024 április 03 - szerda
Meghívó lakossági egészségnapra!

A Zalaegerszeg Járási Egészségfejlesztési Iroda egészségnapot szervez a lakosság részére

2024. április 9-én, (kedd), 10.00-től 14.00 óráig.

Helyszín: EFI iroda Zalaegerszeg, Kossuth L. u. 46-48. (Orvos-nővérszálló földszintje)

Program:

– vércukorszint mérés

– koleszterinszint mérés

– vérnyomásmérés

– teljes testösszetétel mérés

– csontsűrűség mérés

– egyéni diétás/életmód tanácsadás

A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

2024 március 18 - hétfő
Kötelező sorszámhúzás egyes szakrendelésekre

Az új Járóbeteg Irányítási Rendszer megvalósításaként március 20-tól (szerda) az előjegyzett időpontra érkező pácienseknek és a sürgős beutalóval érkezőknek sorszámot kell húzniuk a Rendelőintézet földszintjén lévő sorszámhúzó automatánál a következő szakrendelésekre:

 • Bőr- és nemibeteg szakrendelés I-II.
 • Bőr és nemibeteg gondozó I-II.
 • Diabetológiai szakrendelés I-II.
 • Szemészet – valamennyi szakrendelés és ambulancia
 • Urológia és Andrológiai szakrendelés

A rendelőintézeti sorszámhúzó automatánál információs kollégánk segíti az érintett páciensek tájékozódását. Miután a sorszám húzásakor a szakrendelőkben látják, hogy a páciens megérkezett, a beutalókat nem kell leadni. A behívást a várótermekben kihelyezett betegtájékoztató monitor jelzi. Ha az Ön sorszáma jelenik meg a monitoron, az azt jelenti, hogy mehet a sorszám mellett jelzett rendelőbe.

2024 március 18 - hétfő
Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesültek

Kórházunk felterjesztésében Dr. Tihanyi Mariann minőségügyi orvos-igazgató helyettes,

Zalaegerszeg Önkormányzatának felterjesztésében pedig Dr. Bujtor Zoltán, a II-es Belgyógyászat osztályvezető főorvosa vehetett át

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést a Belügyminisztériumban, a március 15-e alkalmából tartott ünnepségen.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Kórházunk felterjesztése  a következő volt:

bővebben

2024 március 13 - szerda
Köszönjük az adományozóknak

Az AquaCityben tavaly tartott jótékonysági nap bevétele és az Ispita Alapítvány kiegészítő támogatása révén két eszközzel gyarapodott kórházunk Fül-Orr-Gégészeti Osztálya. A professzionális hallásvizsgáló (audiométer) mellett egy olyan nagyfelbontású, endoszkópos fejjel rendelkező mikroszkóp segíti a diagnosztikát, mely a legapróbb gyermekfülek vizsgálatára is alkalmas.

www.zaol.hu/helyi-kozelet/2024/03/uj-diagnosztikai-eszkozok-erkeztek-a-megyei-korhaz-ful-orr-gegeszeti-osztalyara-az-aquacityben-gyujtott-adomanybol

2024 március 13 - szerda
Szülésre felkészítő tanfolyam

 

Kedves Várandós Kismamák! 

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház a Családbarát szülészet projekt keretében áprilisban is személyes jelenléttel folytatja a Várandósfelkészítést a 28. hetet betöltött kismamák és párjuk részére. A leendő szülőket 2024. április hónapban 4 alkalommal, változatos témákkal várjuk a Zalaegerszeg Járási Egészségfejlesztési Iroda (EFI) termében, a 8900 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utca 46-48. szám alatt.

bővebben

2024 március 04 - hétfő
Beteglátogató képzés Zalaegerszegen

Önkéntes beteglátogató képzés indul Zalaegerszegen, amelyet a Szombathelyi Egyházmegye a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházzal együttműködve tart. A képzésre vallásukat gyakorló személyeket várunk, akik vallási indíttatásból, jócselekedetként szeretnék végezni a szolgálatot. A beteglátogatás heti 1-2 órában végzett önkéntes szolgálat. A cél a betegek meghallgatása, lelki erősítése és a velük való közös imádkozás. A beteglátogatók egymást támogató csoportot alkotnak a kórházlelkész vezetésével, a későbbiekben évente 2 alkalommal lelki és szakmai továbbképzést biztosítunk számukra.

A képzés 2024. április 6-tól május 31-ig tart.

További információ a jelentkezésről és a képzés menetéről a www.szentrafael.hu oldalon olvasható.

Tisztelettel:

Horváth István Sándor kórházlelkész

 

2024 február 26 - hétfő
Hivatásuk mesterei

Kórházunk adott otthont a MESZK által szervezett “Hivatásunk mesterei vagyunk” c. vetélkedőnek, amelyre kilenc csapat nevezett a vármegyéből.

Az első helyezést a BelgyógyÁszok Team nyerte el. A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház csapata – Németh Katalin, Bognár Andrea, Vizsralek Beáta, Nagy Eszter Barbara – képviselheti vármegyénket az országos döntőben.

2024 február 26 - hétfő
Öt egészségügyi előadás fiatal orvosoktól fiataloknak

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház öt fiatal orvosa újszerű kezdeményezéssel rukkolt elő. Prevenció és egészségnevelés céljából öt előadásból álló programot állítottak össze középiskolás fiataloknak, hogy beszéljenek velük az őket érintő egészségügyi problémákról. Az első előadás-sorozaton a zalaegerszegi Deák Ferenc Technikum egészségügyi ágazatán tanuló diákok vettek részt. Az egészségnevelési program megvalósítását dr. Hodossy-Virágh Andor bőrgyógyász szakorvos kezdeményezte. Felidézte, hogy a Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján már részese volt egy ilyen jellegű előadás-sorozatnak. Kiemelte, Zalaegerszegen a kórház főigazgatójával együttműködve szervezték meg a programot, amely öt előadásban fiataloknak, középiskolásoknak szól fiatal orvosok tolmácsolásában. Céljuk az, hogy az őket érintő egészségügyi problémákról első kézből, szakemberektől halljanak, érthető nyelvezeten, hiteles információkat a fiatalok.

bővebben

2024 február 19 - hétfő
Magyar Ápolók Napja - a jóság megbecsülése

Ünnepséggel emlékezett meg a Magyar Ápolók Napjáról a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház. Dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD főigazgató köszöntőjében szólt arról a jóságról, mely az ápolók, assziszentensek alapvonása. Kollégáink közül sokan évtizedek óta a pályán vannak és nem azért, mert nem találnának egyszerűbb munkát, hanem azért, mert a lelkük azt sugallja, segíteniük kell – és képesek is segíteni a rászorulóknak. Kossuth Zsuzsanna szellemi örököseiben ugyanúgy megvan a képesség a jóságra és immár egy magasabb a képzettség a hivatásra – mondta.

Dancs Jenő ápolási igazgató az első magyar főápolónő kortársaitól vett idézetek segítségével is felidézte Kossuth Zsuzsanna tetteinek jelentőségét. A jelenről szólva hangsúlyozta: Ápolónak, vagy egészségügyi szakdolgozónak lenni ma nem pusztán egy foglalkozás. A legnemesebb, egyben a legnehezebb hivatások egyike. Elhivatottságot és érzelmi odafordulást kíván. Az új ismeretek elsajátítására való nyitottság, a magabiztos szaktudás az orvos méltó partnerévé teszi a szakdolgozót és ez által a beteg biztos és nélkülözhetetlen támasza is.

Köszönet illeti valamennyi szakdolgozó áldozatos munkáját! Közülük idén is három munkatárs részesült a kórház által alapított Kossuth Zsuzsanna Emléklap elismerésben:

 • Blaskovicsné Gergály Gyöngyi az Általános és Érsebészeti Osztály osztályos ápolója, kötözős nővér, sztómaterápiás nővér. 1992 óta a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház munkatársa. Munkájában precíz, pontos, szakmai feladatait magas szinten látja el. Empatikus magatartása, a beteg felé irányuló lelkiismeretes gondoskodás példaértékű. Szakmai hozzáértésével, tapasztalatával nagy segítséget nyújt a sztómával élő embereknek. Irányt mutat a felnövekvő ápoló nemzedéknek, kihangsúlyozva a sztómával élők ellátásának fontosságát.
 • Szabóné Büki Ildikó – a Sürgősségi Betegellátó Osztály ápolója. 2002 óta dolgozik kórházunkban. Munkáját a Pszichiátriai Osztályon kezdte, majd 2011 óta Sürgősségi osztályon látja el feladatait. Magas színvonalon, nagy odaadással végzi munkáját. Rendkívül odaadó, segítőkész, minidig a beteg érdekeit tartja szem előtt. Pszichiátriai tapasztalatait rendkívül jól hasznosítja az SBO-n is.
 • Szabóné Péter Ildikó – a Pulmonológiai Osztály szakasszisztense. 40 éve dolgozik a légzésfunkciós és Bronchológiai laborban, továbbá ellátja a gazdasági nővéri feladatokat. Munkáját empátia, kitartás, kiemelkedő szorgalom és precizitás jellemzi. Nem elégszik meg szakmai tudásával, rendszeresen képezi magát, részt vesz konferenciákon, szakmai rendezvényeken.

Az ünnepségen a zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola fuvolatriója és hegedűduója adott műsort.

Gratulálunk valamennyi díjazottnak!

ZVSZRK