keresés a weboldalon

Zala Megyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Köszöntöttük a rezidenseket

Az eltelt egy év alatt érkezett rezidenseket köszöntötte kórházunkban Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD főigazgató, dr. Lupkovics Géza PhD orvosigazgató és Dr. Kiss Ferenc a Magyar Orvosi Kamara Zala Megyei Területi Szervezetének elnöke. Mindhárman fontos információkat is megosztottak a fiatal kollégákkal.

Főigazgatónk a következő szavakkal üdvözölte a kollégákat:

– A hagyományok egyik előnye, hogy összehasonlításra adnak alapot az előzmények ismeretében. Az idei rezidensköszöntő pedig nagyon más, mint az előző évtized hasonló rendezvényei. Végre kimondhatjuk, hogy nem csak lesz, hanem van új orvosgeneráció a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban. 2020 előtt évente a 10 főt sem érte el a hozzánk érkező fiatal orvosok száma, de megfordult a tendencia és folyamatos emelkedést tapasztalunk. Tavaly november óta 25 rezidenst állt munkába, őket köszöntjük ma.

Bármely perspektívából vizsgáljuk, sokszínű a csapat.  14 szakterületet céloztak meg, köztük olyanokat, ahonnan régóta hiányzott az utánpótlás. Vannak pályakezdők, akad, aki más kórházból igazolt át, és olyan is, aki néhány év kitérő után döntött úgy, hogy visszatér az orvosláshoz.
Földrajzilag is egyre nagyobb kört rajzolhatunk, ha azt vizsgáljuk, honnan származnak a rezidensek. Nem ritka, hogy az ország túlsó feléről találtak ránk, míg mások külhoni magyarok, vagy épp olyan külföldiek, akik itt végezték el az orvosi egyetemet és most nagy szorgalommal tanulják a magyar nyelvet, hogy szakvizsgájukat már így teljesítsék.
Akik korábban végig mentek az úton, saját bőrükön tapasztalták a rezidensi lét esetlegességét, részletszabályozóinak hiányát. A korábban tapasztalt hiányok lefedésének szándéka már központilag is látszik, hiszen megjelent a szakorvosképzés átalakításával kapcsolatos miniszteri rendelet. Ez az a szabályozás, mely létrehozza a vezető rezidensi rendszert, javítja a kommunikációt a szakmai grémiumokkal, meghatározza a kompetenciákat, mérhetővé teszi a rezidensek teljesítményét. Végre lesznek mérföldkövek a haladáshoz.
Gyakran tapasztaljuk, hogy a rezidensek a legkisebb porszemnek tartják magukat a nagy gépezetben, és csak lassan éreznek rá, hogy a kis porszemek csiszolják a köveket.
Önök, 25-en az út elején állnak. Azon a ponton, ahonnan még bárkiből, bármi lehet. Például kiváló orvos.  S hogy milyen is a kiváló orvos? Ismeri szakterületének lehetőségeit és korlátait, s mialatt a legjobb tudást alkalmazza, ráérez arra a bánásmódra, amire a betegének épp szüksége van.
Nagyszerű hivatást választottak. Bánjanak jól a megszerzett ismeretrendszerrel és az új orvosgeneráció tagjaként váltsák valóra az Önökhöz fűzött reményeket! – mondta a főigazgató.

Ezt követően Dr. Lupkovics Géza PhD orvosigazgató és Dr. Kiss Ferenc a MOK Zala megyei elnöke köszöntötte a rezidenseket, akik emléklapot is átvettek, sőt néhányan itt kapták meg orvosi igazolványukat.

A köszöntött rezidensek:

Dr. Szabó Arnold – Traumatológia

Dr. Alakhras Mohammad Adnan Mohammad – Neurológia

Dr. Lunkuse Shirah – AITO

Dr. Balan-Bernstein Noémi – Tüdőgyógyászat

Dr. Zsunkuly Ágnes – Pszichiátria

Dr. Furák Ádám – Kardiológia

Dr. Jánosi Kriszta – Szülészet-nőgyógyászat

Dr. Zsédenyi Anna – Radiológia

Dr. Kovács Hunor – Sebészet

Dr. Kovács Brigitta Irén – Radiológia

Dr. Dede Onisoyonivosekume – II. Belgyógyászat

Dr. Kató Dorottya – Kardiológia

Dr. Kőris Titanilla – Gyermekgyógyászat

Dr. Demeter Franciska – Radiológia

Dr. Takács Bíborka – Neurológia

Dr. Recse Laura – Traumatológia

Dr. Konotoptseva Yuliya – Szülészet-nőgyógyászat

Dr. Fuksz Dalma – Szülészet-nőgyógyászat

Dr. Telkes Adrienn – Csecsemő- és gyermekgyógyászat

Dr. Porkoláb Dorottya – Radiológia

Dr. Fekete Dávid – Fül-orr-gégészet

Dr. Molnár Viktória – dento-alveoláris sebészet

Dr. Marton Dániel – dento-alveoláris sebészet

Dr. Vastag Balázs – kórház-klinikai szakgyógyszerész

Dr. Vincze Szilvia – kórház-klinikai szakgyógyszerész

 

További hírek

2022 december 01 - csütörtök
Antibiotikum Nap a kórházban

A 2022. évi Európai Antibiotikum Nap kapcsán nyilvános ülést tartott kórházunk Infekciókontroll és Antibiotikum Bizottsága. Arról, hogy miért is probléma az antibiotikum rezisztencia, dr. Farkas Tamás  infekciókontroll vezető főorvos tartott előadást, majd az antibiotikum rezisztencia mechanizmusát ismertette dr. Felső Péter PhD klinikai mikrobiológus. Dr. Schmidt Dániel László gyógyszerész és dr. Péter Orsolya szakgyógyszerész munkája nyomán a veseelégtelenségben szenvedők antibiotikum terápiájáról kaptak tájékoztatást a kollégákat. A diagnosztikában sarkalatos kérdés a mikrobiológiai tenyésztés, így dr. Milkovszkaja Irina osztályvezető, a vizsgálati módszerekről számolt be. Zárásként ismét dr. Farkas Tamás főorvos tartott előadást, melynek témáját a leukocyturia, a tünetmentes bakteruria és az uroinfekció köré csoportosította. A szakmai információk átadása érdekében a jövőben több nyilvános ülést is tart majd az Infekciókontroll és Antibiotikum Bizottság.

2022 október 20 - csütörtök
Várandósfelkészítés

Kedves Várandós Kismamák!

 

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház a Családbarát szülészet projekt keretében novemberben is személyes jelenléttel, térítésmentesen folytatja a Várandósfelkészítést a 28. hetet betöltött kismamák és párjuk részére. A leendő szülőket novemberben 4 alkalommal, változatos témákkal várjuk a Zala Megyei Szent Rafael Kórház C. épületének IV. emeleti tanácstermébe.

 

Részletes program és jelentkezés:

 

bővebben

2022 október 19 - szerda
Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült dr. Kukor Gyula

 

Szakmai életútjának megbecsüléseként Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át utólag Dr. Kukor Gyula, a Neurológiai Osztály emeritus főorvosa A belügyminiszter által augusztus 20-a alkalmából adományozott oklevelet Dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár adta át a napokban Budapesten.

Dr. Kukor Gyula 1982-ben szerzett diplomát a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán. Az államvizsgát követően Zalaegerszegen, a „Zala megyei Tanács Kórház-rendelőintézete Neurológiai és Pszichiátriai Osztály”-án helyezkedett el. Dr. Szántó József tanár úr irányítása alatt kiválóan képzett, segítőkész kollégák mellett sajátíthatta el a klasszikus neurológiát.  Hamarosan felismerte, hogy megtalálta hivatását és végleg elköteleződött a szakterület mellett.

bővebben

2022 október 12 - szerda
Tájékoztató a FÜL-ORR-GÉGÉSZETI SZAKRENDELÉS működéséről:

Vizsgálatra jelentkezés

  • Rendelés helye: J épület hátsó traktusa (a fül-orr-gégészeti osztály épülete mögötti pavilon)
    • Rendelési idő: munkanapokon 8⁰⁰ – 14⁰⁰

Előjegyzés szükséges:

  • Személyesen átmenetileg a Fül-Orr-Gégészeti Osztály irodájában
  • Telefonon: +36/92/507-500; 1356 mellék

Felhívjuk a hozzánk forduló betegek figyelmét, hogy ambulanciánk nem beutaló köteles, de időpont foglalása szükséges. Kivételt képeznek a fül-orr-gégész által is sürgősnek minősített kórképek, melyek ellátása a napi előjegyzésre érkezők mellett történik.

2022 szeptember 30 - péntek
Pápai áldás

Pápai áldást adott át Dr. Veres András győri megyéspüspök a Szívsebészeti Osztálynak. Az áldás kezdeményezője Böcskei Győző kanonok, a győri székesegyház esperes-plébánosa volt, aki az osztály pácienseként szerzett jó tapasztalatokat. A dolgozók körében tartott ünnepségen Dr. Rashed Aref osztályvezető főorvos mellett köszönetet mondott a különleges ajándékért dr. med. habil. Gasztonyi Beáta főigazgató és Vigh László országgyűlési képviselő.

bővebben