keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Megújult a pszichiátria pózvai épülete

A pszichiátriai ellátás minden szegmense méltó körülmények közé került a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházban, hangsúlyozta az intézmény főigazgatója a pózvai telephelyen lévő, infrastrukturális és belsőépítészeti felújításon átesett pszichiátriai osztály ünnepélyes átadásán. Dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD úgy fogalmazott, ezt hosszú folyamat előzte meg több mérföldkővel. Az első 2015-ben volt, akkor a rehabilitációs és a nappali ellátás újult meg a pózvai telephelyen. 2021-ben a gyermek- és ifjúsági pszichiátriai ellátást átköltöztették a kórház Kossuth utcai épülettömbjébe, ahol otthonos és barátságos környezetet biztosítottak a gyerekeknek. A pózvai telephelyről 2022 szeptemberében a felnőtt járóbeteg-szakrendelést is áthelyezték ide. A pszichiátriai fekvőbeteg osztály modernizálására az Országos Kórházi Főigazgatóság EFOP-projektje biztosított lehetőséget. A főigazgató kiemelte: nagy öröm számukra, hogy a projektbe bevont 13 intézmény egyike a Szent Rafael Kórház pszichiátriai osztálya lehetett, amely nettó 450 millió forintból újulhatott meg. A kórház egyes pótmunkákra közel 9 millió forintot fordított. A betegeket a jövő héttől költöztetik vissza a már megújult osztályra a szomszédos épületből.

A közeljövőben ennek is lesz funkciója, mert a pszichiátriai járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátás modernizálása új lehetőséget is teremtett. A főigazgató bejelentette, hogy a megüresedett épületbe költöztetik átmenetileg az ápolási és a krónikus belgyógyászati osztály betegeit. Méltóbb körülményeket szeretnének biztosítani számukra, míg fel nem épül tervezett, új belgyógyászati osztály.

A negyvenéves épület energetikai felújítása mellett minden olyan korszerűsítést elvégeztek, amely a betegellátás színvonalát jelentősen megnövelte, értékelte a beruházást dr. Sebestyén Gábor, a pszichiátriai osztály vezető főorvosa. Mint mondta, a fejlesztés azért is fontos volt, mert egy barátságosabb környezetben a betegek könnyebben fogadják el a szükséges kezeléseket. Tornaszobát és több csoportszobát hoztak létre a foglalkozásokhoz, az orvosoknak, nővéreknek külön helyiségeket, amellyel a munkakörülmények is javultak.

Vigh László országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy olyan gazdasági növekedéssel számolnak, amely lehetővé teszi, hogy a kormány még többet költsön az egészségügyre. A beruházás, a korszerűbbé váló betegellátás jelentőségéről azt mondta, fontos, hogy aki beteg lesz, mihamarabb meggyógyuljon, és mielőbb visszaálljon a munka világába.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a Szent Rafael Kórház elmúlt évekbeli fejlődését méltatta. Közölve számokat elmondta, hogy a 13 projekt 5 milliárd forint értékű fejlesztést jelent a kórház számára, amely épületek, osztályok felújításában, valamint korszerű orvosi eszközök beszerzésében nyilvánult meg. Kiemelte, egy egészségügyi intézményben a legfontosabb az ember, a pszichiátrián is dolgozó szakemberek hozzáállása, akik igyekeznek mindent megtenni a betegekért.

forrás: Zaol.hu

www.zaol.hu/helyi-kozelet/2024/01/pszichiatriai-osztaly-elorelepes-a-betegellatasban

További hírek

2024 február 19 - hétfő
Magyar Ápolók Napja - a jóság megbecsülése

Ünnepséggel emlékezett meg a Magyar Ápolók Napjáról a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház. Dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD főigazgató köszöntőjében szólt arról a jóságról, mely az ápolók, assziszentensek alapvonása. Kollégáink közül sokan évtizedek óta a pályán vannak és nem azért, mert nem találnának egyszerűbb munkát, hanem azért, mert a lelkük azt sugallja, segíteniük kell – és képesek is segíteni a rászorulóknak. Kossuth Zsuzsanna szellemi örököseiben ugyanúgy megvan a képesség a jóságra és immár egy magasabb a képzettség a hivatásra – mondta.

Dancs Jenő ápolási igazgató az első magyar főápolónő kortársaitól vett idézetek segítségével is felidézte Kossuth Zsuzsanna tetteinek jelentőségét. A jelenről szólva hangsúlyozta: Ápolónak, vagy egészségügyi szakdolgozónak lenni ma nem pusztán egy foglalkozás. A legnemesebb, egyben a legnehezebb hivatások egyike. Elhivatottságot és érzelmi odafordulást kíván. Az új ismeretek elsajátítására való nyitottság, a magabiztos szaktudás az orvos méltó partnerévé teszi a szakdolgozót és ez által a beteg biztos és nélkülözhetetlen támasza is.

Köszönet illeti valamennyi szakdolgozó áldozatos munkáját! Közülük idén is három munkatárs részesült a kórház által alapított Kossuth Zsuzsanna Emléklap elismerésben:

  • Blaskovicsné Gergály Gyöngyi az Általános és Érsebészeti Osztály osztályos ápolója, kötözős nővér, sztómaterápiás nővér. 1992 óta a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház munkatársa. Munkájában precíz, pontos, szakmai feladatait magas szinten látja el. Empatikus magatartása, a beteg felé irányuló lelkiismeretes gondoskodás példaértékű. Szakmai hozzáértésével, tapasztalatával nagy segítséget nyújt a sztómával élő embereknek. Irányt mutat a felnövekvő ápoló nemzedéknek, kihangsúlyozva a sztómával élők ellátásának fontosságát.
  • Szabóné Büki Ildikó – a Sürgősségi Betegellátó Osztály ápolója. 2002 óta dolgozik kórházunkban. Munkáját a Pszichiátriai Osztályon kezdte, majd 2011 óta Sürgősségi osztályon látja el feladatait. Magas színvonalon, nagy odaadással végzi munkáját. Rendkívül odaadó, segítőkész, minidig a beteg érdekeit tartja szem előtt. Pszichiátriai tapasztalatait rendkívül jól hasznosítja az SBO-n is.
  • Szabóné Péter Ildikó – a Pulmonológiai Osztály szakasszisztense. 40 éve dolgozik a légzésfunkciós és Bronchológiai laborban, továbbá ellátja a gazdasági nővéri feladatokat. Munkáját empátia, kitartás, kiemelkedő szorgalom és precizitás jellemzi. Nem elégszik meg szakmai tudásával, rendszeresen képezi magát, részt vesz konferenciákon, szakmai rendezvényeken.

Az ünnepségen a zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola fuvolatriója és hegedűduója adott műsort.

Gratulálunk valamennyi díjazottnak!

ZVSZRK

 

2024 február 15 - csütörtök
Szülésre felkészítő tanfolyam

Kedves Várandós Kismamák!

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház a Családbarát szülészet projekt keretében márciusban is személyes jelenléttel folytatja a Várandósfelkészítést a 28. hetet betöltött kismamák és párjuk részére. A leendő szülőket 2024. március hónapban 4 alkalommal, változatos témákkal várjuk a Zalaegerszeg Járási Egészségfejlesztési Iroda (EFI) termében, a 8900 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utca 46-48. szám alatt.

bővebben

2024 február 06 - kedd
Kézsebészeti járóbeteg-ellátás

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Egészségügyi Hatósági Osztálya módosította a kézsebészeti járóbeteg szakellátásra vonatkozó kijelölő határozatát.

Ennek értelmében 2024. február 1-től, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház szakellátási területéhez tartozó települések páciensei számára a KÉZSEBÉSZETI JÁRÓBETEG-ELLÁTÁST a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház biztosítja.

Így már vármegyén belül történik az ellátás.

2024 február 05 - hétfő
Látogatási tilalom intézményünk gyermekosztályának PIC részlegén

 

Az emelkedő tendenciát mutató légúti fertőzések halmozódása miatt a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház GYERMEKOSZTÁLYÁNAK PIC RÉSZLEGÉN látogatási tilalmat rendelünk el.

 

2024 január 30 - kedd
Új osztályvezető az SBO-n

2024. január 29-étől Dr. Gecsei Győző látja el a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának osztályvezető főorvosi teendőit.

Dr. Gecsei Győző szakmai pályafutása eddig Vas vármegyéhez kötődött. A diplomaszerzést követően, 2003-ban, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Neurológiai Osztályán kezdett dolgozni majd a betegek neurológiai ellátása kapcsán került a sürgősségi osztályra. Tizenöt éves szakmai tapasztalat ösztönözte arra, hogy neurológusi szakvizsgája mellé megszerezze az oxyológia és sürgősségi orvostan szakvizsgát is. A betegek sürgősségi ellátása mellett részt vett az osztály munkájának szervezésében, a rezidensek és szakorvosjelöltek oktatásában. Másodállásban négy esztendőn át véradások donorvizsgáló orvosaként, majd ugyancsak négy éven át mentőorvosként is szakmai tapasztalatokra tett szert.
2023 nyarán egy hónapon át segítette Zalaegerszegen a Sürgősségi Osztály munkáját, így ismerősek számára az adottságok és a lehetőségek.
Bízunk abban, hogy szakmai elképzeléseit meg tudja valósítani. Ebben partnerséget biztosít a menedzsment, az osztály stábja, valamint a korábbi osztályvezető főorvos.
A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház ezúton is megköszöni Dr. Oroszlán Tamás volt osztályvezető főorvos helytállását, aki nehéz helyzetekben is kitartóan biztosította az osztály működését. A jövőben helyettes vezetőként segíti Dr. Gecsei Győző tevékenységét.