keresés a weboldalon

Zala Megyei Szent Rafael Kórház

EFOP-2.2.18-17-2017-00049

A betegbiztonság fejlesztése a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban

 

Megítélt támogatás: 200.000.000 Ft

Kedvezményezett: Zala Megyei Szent Rafael Kórház

Projekt időtartama: 14 hónap (2017. november 1 – 2018. december 31.)

Támogatási intenzitás: 100%

 

Az EFOP-2.2.18-17-2017-00049 „A betegbiztonság fejlesztése a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban” című projekt 200.000.000 Ft európai uniós forrásból valósult meg 2018-ban. A kórház központi és pózvai telephelyének valamennyi fekvőbeteg osztálya érintett a fejlesztésben.

A fejlesztés átfogó, hosszú távú célja az Emberi Erőforrás Operatív Program céljaihoz igazodva a „Minőségi közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása egészségügyi, szociális és társadalmi felzárkózási területen” egyedi célkitűzésnek megfelelően a betegellátás biztonsága (eredményessége) és a betegellátáshoz való hozzáférés azonos szintre hozása

Előzmény: Az intézmény évek óta fontos feladatának tartja a magas színvonalú, biztonságos egészségügyi ellátás nyújtását. Ennek érdekében több projektet is benyújtott (TIOP – eszközfejlesztés, infrastrukturális projektek). Az eredményes pályázatoknak köszönhetően folyamatos fejlesztések valósulnak meg a betegellátás magas színvonalának biztosítása érdekében.

A projekt eredményeképpen a Zala Megyei Szent Rafael Kórház fekvőbeteg osztályain általános és speciális higiéniai fejlesztéshez, egységes betegazonosító rendszer kialakításához kapcsolódó fejlesztések valósultak meg. A projekt részét képezi a kézhigiénés gyakorlat javításának ösztönzése, a kézhigiénés gyakorlatot befolyásoló tényezők hatékonyságának elemzése, a dolgozók kézhigiénés gyakorlatának fejlesztése kiegészítve a látogatók oktatásával, szemléltető eszközök kihelyezése. Beszerzésre került többek között 400 db falra szerelhető folyékony szappan adagoló, 120 db ágyvégre erősíthető kézfertőtlenítőszer tartó, közös terekbe 10 db álló állványos kézfertőtlenítőszer adagoló, 1 db endoszkóp mosó kolonoszkópiás szűrésekhez.

A betegazonosító rendszer fejlesztése magában foglalja mobil betegazonosító karszalag leolvasók, QR kóddal is ellátott betegazonosító karszalagok beszerzését. A mobil leolvasók segítségével a betegek azonosítása, nyomon követése lehetséges. A pályázat lehetőséget biztosított 1 éves fogyóanyag beszerzésére is.

A projekt megvalósítása nagyban hozzájárult a magas színvonalú, biztonságos egészségügyi ellátás biztosításához, s a fejlesztés újszerűsége abban is rejlik, hogy nemcsak a fekvőbeteg osztályok betegeit, hanem hozzátartozóik, látogatóik fertőzésveszélyét is csökkenti a kihelyezett higiénés eszközök révén.