keresés a weboldalon

Zala Megyei Szent Rafael Kórház

EFOP-2.2.20-17-2017-00008

Radiológiai ultrahang beszerzése a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban

 

Megítélt támogatás: 44.999.910 Ft

Kedvezményezett: Zala Megyei Szent Rafael Kórház

Projekt időtartama: 11 hónap (2017. december 1 – 2018. október 31.)

Támogatási intenzitás: 100%

 

Az EFOP-2.2.20-17-2017-00008 „Radiológiai ultrahang beszerzése a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban” című projekt 44.999.910 Ft európai uniós forrásból valósult meg 2018-ban. A kórház fekvőbeteg ellátását támogató központi ultrahang labor volt érintett a fejlesztésben.

Előzmény: Az intézmény évek óta fontos feladatának tartja a magas színvonalú, biztonságos egészségügyi ellátás nyújtását. Ennek érdekében több projektet is benyújtott (TIOP – eszközfejlesztés, infrastrukturális projektek). Az eredményes pályázatoknak köszönhetően folyamatos fejlesztések valósulnak meg a betegellátás magas színvonalának biztosítása érdekében.

Projektünk célja, a 100%-ban fekvőbeteg ellátást támogató központi UH laborba emelt szintű radiológiai ultrahang berendezés beszerzése volt. A projekt a költséghatékonyság elvét figyelembe véve komplex, azaz kardiológiai feladatok ellátását is támogató berendezés beszerzését célozta. A fekvőbetegek hasi- és kardiológiai UH vizsgálatai egy helyen, ugyanazon készülékkel, jól tervezhetően végezhetők el. Ez racionálisabb munkaerő kihasználást és a korszerű berendezés által nyújtott technikai lehetőségek okán fokozott munkatársi és betegelégedettséget eredményez. A fekvő -és járóbeteg vizsgálatok teljes elkülönítése megvalósul.

A projekt eredményeképpen a Zala Megyei Szent Rafael Kórház költséghatékony, radiológiai és kardiológiai területet is érintő eszközbeszerzést hajtott végre. Az új eszköz 1 db GE LOGIQ S8 R3 típusú ultrahang készülék. A korszerű készülék hatékonyabb vizsgálatokat, biztonságosabb leletezést tesz lehetővé. A korábbi elavult készülék esetleges képalkotó tökéletlensége miatti ismételt vizsgálatok, illetve nem kielégítő vizsgálati eredmények száma és aránya jelentősen csökken, mindez a betegbiztonság javítását is jelenti. Csökken a karbantartási és szerviz költség az új berendezésnek köszönhetően.

Fekvőbeteg ellátás számára külön, nevesített ultrahang berendezés beszerzése segíti a kórházi ellátás időtartamának lerövidítését. Az eddigi rendszerhez képest a fekvőbetegek hasi UH és echocardiographias vizsgálata ugyanazon készüléken történik. A készülék használatát a két osztály orvosai között a használati időre vonatkozó megállapodás szabályozza. Ennek alapján a berendezés a teljes munkaidőben működik, a vizsgálatok jól tervezhetők. A korábbiakhoz képest a fekvőbetegek vizsgálatra kerülésének várakozási ideje lerövidül. Csökken az 1 esetre jutó ápolási napok száma.