keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

TÁMOP-6.1.2-13/1-2013-0017

Dohányzás leszokás támogató pontok kialakítása a tüdőgondozó intézetek bázisán Nyugat-Dunántúli Régióban Zala megyében

 

Megítélt támogatás: 4.460.000 Ft

 

A program küldetése a dohányzók arányának csökkentése, a dohányzással összefüggésbe hozható megbetegedések gyakoriságának csökkentése, és a passzív dohányzás nagyfokú vissza szorítása.

CÉLOK

A fejlesztés célja a szív- érrendszeri megbetegedések, daganatos megbetegedések csökkenésének támogatása, a korai és elkerülhető halálozást befolyásoló életmód illetve szokások javítása révén az egyének egészségi állapotának javítása, így foglalkoztathatóságuk növelése volt.

EREDMÉNYEK

A program a Zala Megyei Kórház tüdőgondozójában valósult meg.  A terápiákat vezető szakemberek előzetesen részt vettek az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet által szervezett „Dohányzásról leszokást támogató szakemberképzés” című tanfolyamon. A meghirdetett és a szakemberek által ajánlott programon több mint 59 fő vett részt a Zala Megyei Kórházban. Ők kiscsoportos foglalkozások keretében 6-6 alkalommal sajátíthatták el a függőség megszüntetésének módszerét. Fél év alatt 19 fő szokott le a dohányzásról, ami egy év után 21 főre nőtt. Továbbá a szakemberek elmondása alapján, a többi páciensnél is megfigyelhető volt a dohányzás mértékének intenzitásának csökkenése. A sikereknek köszönhetően szakembereink továbbra is tartanak dohányzásról leszokást segítő tanácsadásokat, foglalkozásokat.