keresés a weboldalon

Zala Megyei Szent Rafael Kórház

Teljessé vált a digitális képalkotás

 A technológiai fejlesztést és az innovációt támogató stratégiának megfelelően bővítette eszközparkját a Zala Megyei Szent Rafael Kórház.

Csúcstechnológiát képviselő eszközre cserélte a rendelőintézet elöregedett röntgengépét, továbbá két mobil röntgennel bővítette a szívsebészet és a gyermekosztály diagnosztikai kapacitását, a pulmonológia pedig egy sebészeti képerősítővel gazdagodott.

Dr. Halász Gabriella főigazgató és Mádl Andrea gazdasági igazgató egyaránt büszke arra, hogy a költségtakarékosan gazdálkodó, tartozásmentesen működő kórház, saját forrásból tudta finanszírozni az összességében csaknem 335 millió Ft értékű beszerzést.

A legkiemelkedőbb beruházás az iker tartókaron elhelyezett robotikus digitális röntgenkészülék, melyet a Siemens fejlesztett ki.  Dr. Somogyi Rita, a radiológia- és izotópdiagnosztika osztályvezető főorvosa szerint több érv is szólt amellett, hogy a központi  radiológián ezt az eszközt állítsák üzembe. A Siemens Mutitom Rax nevű készüléke számos új lehetőséget biztosít a röntgen alapú képalkotás területén.

A robotikus karokon felfüggesztett röntgencső és detektor (ezen a felületen keletkezik a röntgenkép) a tér minden irányában szabadon mozogva, valamint a két tartókar a terem plafonját behálózó síneken közlekedve bármilyen irányból képes röntgenfelvételeket készíteni a páciensről.  A röntgenasztalon való elhelyezkedést követően, nem a betegnek kell mozognia, hanem a röntgencső-detektor pár mozog a beteg körül a különböző irányú röntgenfelvételek elkészítéséhez.
A berendezés vezérlése /kezelése egy digitális munkaállomásról és kézi panelről történik, az intuitív kezelőfelület támogatja a felvételezési munkafolyamatokat a beteg regisztrációjától a képdokumentációig, a következetes vizsgálati beállítások és a hatékony leletezés érdekében.  Az említett funkciók nemcsak a betegek számára kényelmesek, hanem jelentősen megkönnyítik és gyorsítják az röntgenasszisztensek munkáját is. A vizsgálati típusok régióként előre beprogramozottak, a berendezés pozicionálása a vizsgálati régió kiválasztását követően automatikusan történik.
Az új röntgengép alkalmas az egymás melletti testtájékok kapcsolt röntgen felvételezésére, melyet akár 4 kép összeillesztésével alkot pl.: teljes gerinc vagy alsóvégtag felvételeket.  A hagyományos röntgenfelvételek mellett a Multitom Rax alkalmas 3 dimenziós felvételek készítésére, mely elsősorban az ortopédiai és traumatológiai képalkotó diagnosztikában tud segíteni a klinikus kollégáinknak, pl. protézis beültetések tervezésében, komplikált csonttörések esetén a törtdarabok helyzetének és a törés elmozdulásának pontosabb megítélésében.

További hírek

2021 április 23 - péntek
Oltóhelyek bejárata

Április 26-tól 28-ig a torlódások elkerülése érdekében kérjük, hogy mindenki hozza magával az előre kitöltött beleegyező nyilatkozatot és a megfelelő útvonalon érkezzen az oltóhelyiségbe. Bejáratok:

RI. Oltóhely:

R 1-3 oltóhelyiségek: Rendelőintézet park felőli bejárata. Oltóhelyek: Rendelőintézet földszint

RII. Oltóhely:

R 4-5 oltóhelyiségek: Rendelőintézet főbejárata. Oltóhelyek: Rendelőintézet II. emelet

RIII. Oltóhely:

R 6-8 oltóhelyiségek: Bejárat a Diagnosztikai tömb és Rendelőintézet közti fotocellás ajtón. Oltóhelyek: Rendelőintézet III. emelet

Szputnyik 2. oltás. Bejárat a rendelőintézetnél lévő portánál. Oltóhely: Neurológia földszint

A traumatólógia kontroll ambulanciája erre a három napra a D épület földszintjére költözik,

Köszönjük együttműködésüket!

2021 április 19 - hétfő
Csak akut ellátást tud biztosítani a reumatológiai szakrendelés

Tisztelt Pácienseink!

Ezúton értesítjük Önöket, hogy a Zala Megyei Szent Rafael Kórház reumatológiai szakrendelése és az ODM labor április 19-től – átmenetileg – csak az akut betegek ellátását tudja biztosítani, a háziorvos sürgősségi beutalója alapján.

Az április 19-től kezdődően előjegyzett időpontokat kénytelenek voltunk törölni. Ezeket a vizsgálatokat egy későbbi időpontban végezzük el.

Szíves megértésüket kérjük!

2021 március 22 - hétfő
Várandósfelkészítés

Kedves Várandós Kismamák!

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház a Családbarát szülészet projekt keretében 2021. április 1-től Várandósfelkészítést indít a 28. hetet betöltött kismamák és párjuk részére. A járványhelyzetre tekintettel egyenlőre online formában – a Teams videokonferencia programját használva – kapcsolódhatnak be a leendő szülők az interaktív rendezvénysorozatba.

A Várandósfelkészítés havi rendszerességgel, 4 alkalommal történik, alábbi témákat érintve:

bővebben

2021 március 22 - hétfő
Covid önkéntesek regisztrációja - az OKFŐ felhívása

Folytatódik a Covid Önkéntesek regisztrációja!

Országos Kórházi Főigazgatóság – covid önkéntes regisztráció

A koronavírus járvány harmadik hulláma minden eddiginél súlyosabban érinti Magyarországot és a magyar lakosságot. Össze kell fognunk és minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk a meredeken ívelő járvány mielőbbi leküzdése érdekében. Ezért ismét elindítjuk a COVID Önkéntes oldalt az egészségügyi végzettséggel rendelkező vagy egészségügyi képzésben résztvevők számára, és tenni akarnak a magyar betegek gyógyulásáért. Regisztrálni a https://covid-onkentes.okfo.gov.hu/ honlapon lehet.

bővebben

2021 március 08 - hétfő
A szakrendelések fogadják a pácienseket

Tisztelt Pácienseink!

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház szakrendelései működnek, erre vonatkozó korlátozó intézkedések nem léptek életbe. Változatlanul várjuk mindazokat, akiknek – vizsgálatra vagy kezelésre – előjegyzett időpontja van.