keresés a weboldalon

Zala Megyei Szent Rafael Kórház

Városi kórházak intézményvezetői megbízatása

Megyei irányító intézményként, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főigazgatója Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD. és Dancs Jenő ápolási igazgató adta át a keszthelyi és a hévízi kórház intézményvezetőinek megbízólevelét.
Az országos kórház-főigazgató a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház intézményvezetői teendőinek ellátásával  Dr. Holléné Dr. Mándó Zsuzsannát, a Keszthelyi Kórház intézményvezetői feladatainak ellátásával Dr. Kató Csabát bízta meg 2021. február 1. napi hatállyal.

További hírek

2021 február 19 - péntek
Magyar Ápolók Napja 2021

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház a Magyar Ápolók Napja alkalmából évente három szakdolgozót részesít Kossuth Zsuzsanna Emléklap elismerésben, s hagyományosan a Magyar Ápolási Egyesület és a MESZK Zala Megyei Területi Szervezete is jutalmazza a munkát. Idén rendhagyó megemlékezésen köszöntötte Dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD. a Zala Megyei Szent Rafael kórház dolgozóit: – Egy éve, az Ápolók Napja volt az utolsó olyan ünnepségünk, amelyet hagyományos módon, műsorral színesítve széles körben megrendezhettünk.

Idén nem ünnepelhetünk úgy, ahogy dolgozóink megérdemelnék. A járványügyi szabályok betartásával, szűk körben, a nyilvánosságot kizárva kell megemlékeznünk. Mégsem akartuk elhalasztani az ünnepséget, hiszen nem látjuk a jövőt és méltatlan lenne, hogy annyi munka után pont most ne adjuk át az elismeréseket. Ma van Kossuth Zsuzsanna születésnapja. Mindig kerestük a párhuzamot Magyarország első főápolónőjének tevékenysége és a jelenkor ápolóinak munkája között. Az élet úgy adta, hogy 2021-re minden eddiginél több azonosságot találunk. Kossuth Zsuzsanna az ország első főápolónője 1849-ben nehézségekkel teli, úttörő munkát végzett. A meglévő lehetőségeket felmérve kellett átszerveznie az egészségügyi ellátást, hogy a rendkívüli terhelés mellett szakszerűen lehessen ellátni a honvédeket. Munkájának eredményeként három hónap alatt 72 tábori kórház létesült, melyekben a korban megszokottnál korszerűbb módszereket alkalmaztak. Ha visszagondolunk az elmúlt egy évükre, akkor azt látjuk, hogy a láthatatlan ellenséggel vívott csatában nekünk is újra kellett gondolni és szervezni az életünket. Minden korábbi gyakorlatot felforgatva biztosítottuk a betegellátást. Ápolók, asszisztensek, szakdolgozók nehéz körülmények között, kihívásokkal és kudarcoktól sem mentesen tudásuk legjavát adva dolgoztak.  Elmondhatjuk, hogy dolgozóink az elődhöz méltó módon álltak helyt. Kossuth Zsuzsanna büszke lenne rájuk – zárta köszöntőjét a főigazgató.

Valamennyi dolgozónak dupla köszönet jár a munkáért, hiszen a pandémia alatt nem csak a koronavírus betegek ellátása jelentett fizikai és lelki megterhelést. Szinte valamennyi osztályt érintettek az átszervezések, a nehezített munkakörülmények. A rugalmasságért, megértésért, türelemért elismerés jár mindenkinek  – hangsúlyozta Dancs Jenő ápolási igazgató, majd ismertette, hogy a beérkezett felterjesztések alapján végül kiknek ítélték oda a díjakat a bírálók.
Kossuth Zsuzsanna Emléklapban részesült: Meiszter Jánosné a fül-orr-gégészet szakápolója, Ferencsov Veronika a központi műtő vezető műtős szakasszisztense, és Laki Árpádné a szemészet nyugállományba vonuló vezető ápolója (hozzá dr. Szalczer Lajos osztályvezető főorvos juttatja el az elismerést).
A díjazottaknak a MESZK Zala Megyei Területi Szervezete nevében tárgyjutalmat nyújtott át Tóthné Födő Gyöngyi elnök.
A Magyar Ápolási Egyesület Díszoklevelét Gombos Juditnak, a Pszichiátriai osztály pszichiátriai és mentálhigiénés szakápolójának adta át Boros Károlyné a MAE Zala megyei vezetője.
Gratulálunk a díjazottaknak!

2021 február 18 - csütörtök
Oltásra érkezők figyelmébe!

A  Zala Megyei Szent Rafael Kórház kéri mindazokat, akik az intézményben kapják meg a koronavírus elleni védőoltást, hogy február 19-étől a Rendelőintézethez érkezzenek meg! Itt kapnak útbaigazítást arról, hogy mely oltóhelyiségben kapják meg az előzetesen egyeztetett vakcinát.
Kérjük továbbá, hogy az érintettek csak az előzetesen egyeztetett időpontban jelenjenek meg és hozzák magukkal a kitöltött hozzájárulási nyilatkozatot!
Megértésüket és türelmüket köszönjük.

2021 február 16 - kedd
4 millió forintot nyerhetnek

Február 15-én elindult a Richter innovációs pályázatának közönségszavazata. A Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány „Segítség a segítőknek!” pályázata a döntőbe jutott, s most támogató szavazatokra van szükség ahhoz,  hogy a csapat elhozhassa a közönségdíjat.  A legtöbb szavazatot begyűjtő projekt 4 millió forint támogatásban részesül, melyből megvalósíthatja tervét.

Az alapítvány projektje a dolgozókra koncentrál. Könyves Ildikó a Zala Megyei Szent Rafael Kórház védőnője, aki nem csak a kis betegek és hozzátartozóik iránt érez felelősséget, hanem tenni szeretne a mindennapi stressz és túlterheltség miatt kiégésnek kitett munkatársai jóllétéért is. Könyves Ildikó és csapata nekik szeretne motivációt és segítséget nyújtani mind a munkán túli, mind a munkaidő alatti feltöltődéshez, relaxációhoz. A Segítség a segítőknek projekt ötletgazdái lelkesítő kisfilmeket készítenének olyan munkatársakról, akik példájukkal a rekreáció „nagykövetei” lennének, valamint egy relaxációs teret is megvalósítanának a díjjal járó pénzösszegből.

Szavazni a Richter Anna díj weboldalán lehet:  https://richterannadij.hu/index.php/2020/2020-dontosok-9

Segítsünk, hogy a zalaegerszegi csapat nyerjen!

 

2021 február 04 - csütörtök
Tudnivalók az oltópontról

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház oltópontja a Neurológia épületének földszintjén kapott helyet.

Bejárat: a Gyermekosztállyal közös lépcsőházból, a II-es Belgyógyászat épületével szemben.

FONTOS! Kérjük, hogy az oltásra érkezők hozzak magukkal a kitöltött és aláírt hozzájárulási nyilatkozatot. A dokumentum letölthető a  https://www.zmkorhaz.hu/dokumentumtar/vedooltas-beleegyezo-nyilakozat/ linkről.

A nyilatkozatot a második – emlékeztető – oltás beadásakor is ki kell tölteni!

2021 február 02 - kedd
Kórházunk üdvözli az ergoterapeuták képzését

Az országban elsőként a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Zalaegerszegi Képzési Központja indít képzést ergoterápia BSc szakirányon. Az ősszel startoló, hiánypótló képzést sajtótájékoztató keretében mutatták be, ahol dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD.,  kórházunk főigazgatója így üdvözölte az új szak indítását:

„Intézményünk immár 47 éve a Pécsi Orvostudományi Egyetem Oktatókórháza. Évről-évre számos medikus hallgató gyakorlatát biztosítjuk és a legtöbb pályakezdő orvosunkról elmondhatjuk, hogy Pécsett szerzett diplomát.

A szakdolgozók képzésében is mérföldkövet jelentett,  amikor több mint 30 éve megkezdte működését az Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központja. A földrajzi közelség elősegíti, hogy szinte szimbiózisban dolgozzunk. Számíthatnak ránk gyakorlati képzőhelyként, szakembereink oktatóként is rész vállalnak a munkában, mialatt a hallgatók számára is fontos perspektíva, hogy kórházunk álláslehetőséget biztosít a kiválóan képzett végzősöknek.

A szakirányok változása azt is jelzi, hogy a zalaegerszegi kar reagál a változásokra. Amióta az egészségtudomány felismerte a rehabilitáció fontosságát, egyre szélesedik a felismert problémák köre és a megoldási lehetőségek módszertana. A nagyon sikeres gyógytornász képzés mellett ebben nyithat új távlatokat az ergoterapeuta szak indítása. Kórházunkban jelenleg egyetlen ergoterápiás szakember dolgozik, elsősorban a neurológiai valamint a gyermekosztály munkáját segítve. Rehabilitációs stratégiánk újragondolására ösztönöz bennünket a szak indítása, hiszen további terveket szőhetünk abban a biztos tudatban, hogy jól képzett szakembereket is találunk a feladatra.”