keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Anesztézia

Kórházunk széles körű és magas szintű, egyre bővülő műtéti ellátása, mely magába foglalja az általános sebészeti, érsebészeti, urológiai ellátáson túl az ortopéd és baleseti sebészeti, szülész-nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti, szemészeti ill. maxillo-faciális sebészeti profilt is, nélkülözhetetlenné teszi a magas színvonalú, dinamikusan fejlődő, korunk szakmai színvonalának megfelelő altatóorvosi munkát. Az aneszteziológia feladata a vizsgálat, beavatkozás vagy műtét elvégezhetőségének és fájdalommentességének biztosítása, a létfontosságú életfunkciók folyamatos megfigyelése, monitorozása és fenntartása. Munkánk során általános és regionális érzéstelenítési eljárásokat alkalmazunk. Az altatás nem egy természetes alvást jelent, a beteg szervezetébe juttatott mesterséges intravénás altatószerek vagy altató gázok segítségével mesterséges alvásszerű állapotot tartunk fenn, kiegészítve azt fájdalomcsillapítók és a műtétekhez szükséges izomlazítók igény szerinti adagolásával. Az altatás alatt a beteg életfontos funkcióit az aneszteziológus ellenőrzi, szükség szerint azokat gyógyszeresen befolyásolja. Az érzéstelenítések nagy része gerincközeli, illetve vezetéses érzéstelenítést jelent, melynek során a beteg éber állapotban, de teljesen fájdalommentesen esik át a beavatkozáson. A műtétet követő időszakra vonatkozóan javaslatot teszünk a fájdalomcsillapításra, a beteg megfigyelésére, az esetleg szükséges újabb vizsgálatok elvégzésére.

Aneszteziológiai szakambulancia (Rendelőintézet) keretein belül történik a tervezett műtétre kerülő betegek előzetes vizsgálata, kiegészítő vizsgálatok kérése, az eredmények kiértékelése. Tervezett műtéteknél előzetes állapot-, és kockázatfelmérés történik, valamint a beteg számára elkészülnek a laboratóriumi-, EKG, szükség szerint mellkasröntgen és egyéb vizsgálatok. Közös döntés születik a beteg széleskörű tájékoztatását követően a műtéti érzéstelenítés típusáról, melyet az orvos és a páciens (vagy képviselője) aláírásával elismer és hitelesít. A műtét előtti szakvizsgálatot előjegyzési rendszer alapján végezzük.