keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Széchenyi 2020 logó Magyarország Kormánya - Európai Unió - Európai Strukturális és Beruházási Alapok - Befektetés a jövőbe

Intenzív terápia

Az intenzív osztályon a gyógyító beavatkozás elsődleges célja az életveszély elhárítása, a kritikus állapotú betegek stabilizálása, az életfontos szervek elégtelensége esetén azok gépekkel, műszerekkel történő pótlása és gyógyszeres kezelése. Ezek közé tartozik a mesterséges lélegeztetés, a vesepótló kezelés, a keringéstámogatás, a mesterséges táplálás. A gyógyításhoz alapos élettani ismeretek, tapasztalatok, speciális orvostechnikai, laboratóriumi műszerek és hatékony gyógyszerek szükségesek. A betegek nagy része sebészeti beavatkozások, súlyos fertőzések, szív- és keringési elégtelenség, különböző okból kialakult légzési elégtelenség, súlyos anyagcsere krízisek, balesetek, életveszélyes mérgezések, agy- koponyasérülések, stroke, központi idegrendszeri gyulladásos betegségek miatt kerül felvételre. Intenzív osztályunkon 12 ágy áll rendelkezésünkre, minden betegágyhoz többparaméteres monitorrendszer és lélegeztetési lehetőség adott. Izolált kórtermeink lehetőséget biztosítanak egyes betegek elkülönítésére és speciális, körültekintő kezelésére is.
További feladataink közé tartozik a donorgondozás, a kórház belső telephelyén az újraélesztések végzése és az intézet egész területén az újraélesztéssel kapcsolatos oktatások, a kritikus állapotú betegek kórházon belüli biztonságos szállításának szervezése, más osztályok betegei részére napi konziliáris feladat ellátása, különböző eszközös beavatkozások (művese kanülök, véna biztosítás) és speciális laboratóriumi vizsgálatok (vérgáz analízis) végzése.
Az intenzív terápia csapatmunka, hiszen csak akkor várható eredményes gyógyítás, ha a betegség és az állapot természetének, jellegének megfelelő interdiszciplinális összefogással, együttműködéssel végezzük a munkánkat.